De la Fotbal la Teatru şi invers

0
209

De bună seamă că toţi vrem să susţinem într-un fel sau altul cultura. Fiind­că are nevoie, săraca. Şi nu-i nimic surprinzător că Asociaţia Judeţeană de Fotbal Maramureş vrea chiar o serie de evenimente „Sportul susţine cultura”. Bine face. Cîndva era şi invers, susţineam sportul chiar fără să vrem. Acum sîntem invitaţi la teatru (era să zic la o pizza) într-un spaţiu absolut neconvenţional, la Gran Gala, ca să vedem piesa „Soţ de vînzare” oferită de fotbalişti. Amintirea mea e şi ea despre teatru şi fotbalişti. Evident, la mijloc era tot o chestiune de susţinere reciprocă, de promovare. La o premieră a Teatrului băimărean – „S-a furat un fotbalist”, un spectacol regizat de Bogdan Berciu – am invitat şi celebra F.C. Baia Mare, cu Viorel Mateianu în frunte. În plină glorie atunci, tocmai făcuse 3-0 cu Rm. Vîlcea. Era septembrie 1978. Cum se apropia meciul cu Iugoslavia, un ziarist inspirat, citesc în elegantul Program pe care-l mai păstrez, a propus ca naţionala României să fie chiar echipa băimăreană doar cu Răducanu în poartă. Selecţionerii n-au riscat şi n-au cîştigat. Dar spectacolul de teatru băimărean s-a jucat mult şi bine. Întrebaţi-l, vă rog, pe tînărul actor Paul Antoniu, fotbalistul.
După premieră, în holul Teatrului i-am salutat pe oaspeţi „pentru foarte plăcutul prilej al întîlnirii – un model de întîlnire amicală”. Şi mai spuneam că „asemenea întîlniri fac un serviciu ambelor arte – şi artei de a juca fotbal în modul cel mai eficace, precum şi artei străvechi a teatrului care, atacînd asemenea teme gustă din cupa succesului şi popularităţii de care se bucură sportul-rege şi nu mai puţin marea echipă băimăreană”. Şi desigur aduceam mulţumiri „conducerii clubului, lui Viorel Mateianu şi echipei sale pentru reuşita deplină a unei seri desfăşurate sub semnul nobil al artelor şi sportului, unite pentru o clipă întru acelaşi ţel comun – desfătarea publicului, stăpînul nostru”. Aşa că, ziceam, cine susţine şi sportul şi cultura este pînă la urmă publicul.
Despre încurajările pe care le adresăm „pentru succesele viitoare de care ambele echipe de artişti au atîta nevoie”, azi, după aproape 40 de ani, să vorbim numai de bine.

Ion IGNA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.