Dascăli în examen

0
746

Dascălii maramureşeni care doresc să se titularizeze în învăţământ au trecut ieri, 12 iulie, prin emoţiile probei scrise. Concurenţa a fost mare, ţinând cont că pe 107 posturi titularizabile au candidat peste 850 de persoane. În Baia Mare, examenul s-a desfăşurat la Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” şi la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”. Cele mai multe posturi titularizabile au fost pentru: educatori, învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română şi muzică instrumentală.

Motivaţi de zilele libere să lucreze în învăţământ

Părerile candidaţilor au fost împărţite în ceea ce priveşte subiectele pe care le-au avut de rezolvat. Unii au considerat că au fost accesibile, alţii spun că au fost şi surprize plăcute şi mai puţin plăcute. Cert e că unii doresc să lucreze în învăţământ din curiozitate, alţii consideră că e frumoasă activitatea cu copiii, iar alţii sunt de părere că au un program lejer în învăţământ aşa cum nu l-ar avea în niciun alt domeniu. „Au fost subiecte accesibile. Eu am concurat pentru un post de educator. Am mai lucrat un an în învăţământ. Ai o satisfacţie aparte în activitatea cu copiii. Dacă iubeşti copiii e frumos. Anul trecut mi-am desfăşurat activitatea în Dăneşti, aşa că voi accepta un post şi în altă localitate”, a spus una dintre candidate. O altă candidată, spune că e la a patra participare la examenul de titularizare. Ar vrea să se titularizeze, dar spune că în domeniul său nu există posturi titularizabile. „A fost minunat la examen. Sper să iau notă mare. Am mai fost la titularizare. E al patrulea an în care particip. Din păcate nu sunt posturi titularizabile la educaţie fizică şi sport. Aş vrea să mă titularizeze, dar nu am cum deocamdată. Anul trecut am lucrat în Poienile de Sub Munte. Nu e motivant să lucrezi în învăţământ, dar ai foarte mult liber. Pentru mine nu e dificil să lucrez cu copiii. Fiind vorba de sport, copiilor le place sportul, mai greu e cu celelalte materii”, a spus Adriana. La rândul său, o altă tânără, Cristina spune că vrea să vadă dacă se va adapta să lucreze la catedră. În caz contrar va lăsa acest domeniu şi se va reorienta profesional. „Mi s-a părut uşor faţă de data trecută. Am fost şi anul trecut şi mă aştept la o notă bună. Eu am concurat pentru un post de educatoare. Toată lumea speră să prindă un post şi să fie bine. Eu sunt din Sighet, aşa că sper să prind acolo un post. E al doilea an în care particip la examen. Eu m-am gândit pentru o perioadă să lucrez în învăţământ, aşa la început să văd dacă mă voi acomoda să lucrez în acest domeniu. Încerc şi în acest an să văd cum e şi dacă îmi va plăcea în domeniu voi continua. Îmi place mult să lucrez cu copiii”, a afirmat Cristina. Unul dintre candidaţii la examenul de titularizare, Dan, precizează că „au fost şi surprize plăcute. Dacă nu înveţi toate sunt surprize. Eu concurez pentru un post la educaţie fizică şi sport. De la an la an, dispar, apar posturile. Are şi partea frumoasă activitatea în învăţământ, dar e greu. Copiii sunt cum sunt. E o meserie frumoasă dacă o faci cu plăcere. De cinci ani sunt în învăţământ. Înainte am fost pe antrenoriat sportiv, 10 ani, deci tot cu copiii am lucrat. Acum să vedem şi cu salariile, că asta ne interesează”, spune Dan.

Primele rezultate la titularizare

Primele rezultate la examenul de titularizare vor fi afişate în data de 18 iulie, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe site-ul www.titularizare.edu.ro. Contestaţiile se depun la sediile inspectoratelor şcolare judeţene în zilele de 18 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21, respectiv în 19 iulie, până la ora 15. Rezultatele finale se afişează la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul dedicat în data de 25 iulie. Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului. Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în şedinţe publice organizate de inspectoratele şcolare în data de 26 iulie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.