Arestaţi pentru infracţiuni silvice

0
567

La propunerea Parchetului, Tribunalul Maramureş a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 26 iulie 2017, până la data de 24 august 2017, inclusiv, a inculpaţilor:
• I.I., în vârstă de 62 de ani, administratorul unei societăţi comerciale din Săliştea de Sus, cu antecedente penale, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, evaziune fiscală şi spălare de bani, în sarcina căruia instanţa a reţinut că: „în perioada 2015 – iulie 2017, în calitate de administrator al societăţii comerciale, a achiziţionat, fără forme legale, masă lemnoasă (arbori verzi şi nemarcaţi silvic), de pe terenurile unor persoane fizice, cărora le-a şi achitat o parte din contravaloarea acesteia şi, ulterior, a exploatat masa lemnoasă achiziţionată fără îndeplinirea formalităţilor legale, respectiv fără obţinerea autorizaţiilor necesare. Totodată, I.I. i-a determinat pe angajaţii societăţilor comerciale pe care le administrează să exploateze masă lemnoasă (arbori verzi şi nemarcaţi silvic) şi de pe terenurile aparţinând Regiei Naţionale a Pădurilor. După valorificarea masei lemnoase, în valoare de 19 miliarde lei vechi, pentru a justifica înregistrarea în evidenţele contabile a materialului lemnos a întocmit documente de achiziţie fictive. O mare parte din sumele obţinute nu le-a evidenţiat, dar le-a depus în numerar ca aport propriu, în conturile celor două societăţi administrate, în scopul ascunderii originilor ilicite”.
• L.V.S., în vârstă de 39 de ani, domiciliat în loc. Sarasău, conducător auto, fără antecedente penale, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tăiere fără drept de arbori şi complicitate la furt de arbori, în sarcina căruia instanţa a reţinut că, „în perioada martie 2015 – iulie 2017, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, i-a ajutat pe inculpaţii I.I. şi M.I. să taie, de pe picior, fără aprobare în condiţiile legii, arbori nemarcaţi conform normelor silvice şi să sustragă de pe diverse suprafeţe de teren arbori nemarcaţi”.
• P.T., în vârstă de 23 de ani, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Târgu Lăpuş, fără antecedente penale, domiciliat în loc. Suciu de Sus, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tăiere fără drept de arbori şi complicitate la furt de arbori, în sarcina căruia instanţa a reţinut că, „în perioada martie 2015 – iulie 2017, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, i-a ajutat pe inculpaţii I.I. şi L.V.S. să taie, de pe picior, fără aprobare în condiţiile legii, arbori nemarcaţi conform normelor silvice şi să sustragă de pe diverse suprafeţe de teren arbori nemarcaţi”.
• M.V., în vârstă de 55 de ani, inginer silvic la un ocol silvic, fără antecedente penale, domiciliat în loc. Coaş, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tăiere fără drept de arbori, în sarcina căruia instanţa a reţinut că, „în calitate de inginer silvic, cu intenţie şi în mod repetat, a înlesnit (prin omisiunea de a efectua verificări asupra modului de tăiere şi sustragere a arborilor deşi era prezent la faţa locului în realizarea atribuţiilor de serviciu) activitatea coinculpaţilor de tăiere a unui număr foarte mare de arbori nemarcaţi, de pe terenurile proprietatea mai multor persoane vătămate”.
• P.L.A., în vârstă de 32 de ani, inginer silvic la un ocol silvic, cu antecedente penale, domiciliat în loc. Târgu Lăpuş, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tăiere fără drept de arbori, în sarcina căruia instanţa a reţinut că, „în calitate de inginer silvic, cu intenţie şi în mod repetat, a înlesnit (prin omisiunea de a efectua verificări asupra modului de tăiere şi sustragere a arborilor deşi era prezent la faţa locului în realizarea atribuţiilor de serviciu) activitatea coinculpaţilor de tăiere a unui număr foarte mare de arbori nemarcaţi, de pe terenurile proprietatea mai multor persoane vătămate”.
De asemenea, instanţa a dispus, luarea măsurii arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 26 iulie 2017, până la data de 24 august 2017, inclusiv, faţă de inculpaţii B.G.S., în vârstă de 33 de ani, pădurar, cu antecedente penale, domiciliat în loc. Săcel, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la tăierea fără drept de arbori şi complicitate la furt de arbori şi M.I., în vârstă de 41 de ani, drujbist, fără antecedente penale, domiciliat în loc. Strâmtura, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la tăiere fără drept de arbori şi complicitate la furt de arbori, impunându-le acestora, pe durata arestului, obligaţiile prevăzute de art. 221 al. 1 şi 2 din Codul de procedură penală, respectiv de a nu părăsi, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura, imobilul în care domiciliază, de a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi şi de a nu comunica cu coinculpaţii şi cu persoanele vătămate sau cu membrii de familie ai acestora.
Inculpaţii au contestat hotărârea Tribunalului Maramureş, dosarul urmând a fi înaintat, în vederea soluţionării contestaţiei, Curţii de Apel Cluj.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.