Expoziţie de minerale pentru nevăzători

0
253
Ionuţ Bereş şi Ioan Denuţ

Vizitatorii care vor trece pragul Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, vor avea şansa nu numai să admire în vitrine eşantioanele minerale, ci şi să le atingă. Instituţia muzeală a câştigat un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, „Percepţii senzoriale inedite-Fascinaţia cristalelor”, înscris în cadrul ariei „Patrimoniu Cultural Material”. Inedita expoziţie va fi vernisată în toamnă.

Percepţii senzoriale suplimentare testate de vizitatori

În cea de-a doua sesiune de finanţare din partea AFCN au fost depuse 68 de proiecte. În final au fost selectate 16. Printre cele câştigătoare se numără şi proiectul Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare care îşi propune o abordare neconvenţională a relaţiei vizitator – exponat. Astfel, o secţiune specială va fi dedicată experimentării unor senzaţii inedite care vor implica, simultan, simţurile văzului, auzului şi pipăitului. „Scopul proiectului a fost acela de a lărgi oferta culturală a muzeului nostru şi de a ne completa expoziţia permanentă aflată la sediul instituţiei prin oferirea vizitatorilor a unor percepţii senzoriale suplimentare vizavi de caracteristicile cristalografice ale mineralelor. Mai exact, acest proiect îşi propune organizarea expoziţiei care se va adresa tuturor vizitatorilor, dar în mod special unui grup ţintă, respectiv persoanelor cu deficienţe de vedere. Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, filiala Baia Mare şi va consta în organizarea a cinci vitrine în care vor fi expuse minerale ce vor oferi vizitatorilor trei categorii de percepţii senzoriale: observaţii vizuale asupra unor eşantioane minerale cu aspecte estetice deosebite, o scurtă descriere audio a principalelor caracteristici. Cea de-a treia componentă se referă la stimularea simţului pipăitului, vizitatorii vor putea să simtă anumite caracteristici legate de morfologia cristalelor care vor fi expuse”, a precizat directorul Muzeului Judeţean de Mineralogie, Ioan Denuţ.

Vernisajul expoziţiei

20170728_102411Organizarea expoziţiei a debutat în această lună şi se va încheia la finele lunii august. „Până în 31 august este organizarea efectivă a expoziţiei în care noi achiziţionăm vitrinele, tot ce ţine de elementele necesare funcţionării vitrinei, acel sistem rotativ unde eşantioanele se vor roti, exact ca pe sistemul de la bijuterii. De asemenea, vor fi luminate ca să ofere sclipiri mai aparte. Acest complex de vitrine va fi dotat cu un sistem audio unde persoanele vor avea acces la informaţii, la descrierea eşantioanelor din vitrine şi a celor care vor putea fi atinse. În faţa vitrinelor va fi o măsuţă pe care se va afla un eşantion similar cu cel din vitrină care va putea fi atins şi va putea fi văzut altfel decât cel din vitrină. De asemenea, vor fi câteva explicaţii în limbajul Braille. Va exista şi un covor tactil pentru persoanele cu deficienţe de vedere. În această perioadă se aleg şi eşantioanele care sunt reprezentative pentru Maramureş, sunt cinci eşantioane ce vor fi expuse în vitrine şi alte cinci eşantioane care vor putea fi pipăite”, a adăugat Ionuţ Bereş, muzeograf, coordonatorul proiectului. Vernisajul expoziţiei este programat pentru data de 1 septembrie. Expoziţia va dura până în 15 noiembrie. În această perioadă vizitatorii vor fi asistaţi de personalul muzeului. La expoziţie vor fi aduse în acest interval, persoane cu deficienţe de vedere din şase localităţi: Cavnic, Baia Sprie, Ilba, Seini, Nistru, Sighetu Mar­maţiei şi Târgu Lăpuş. După 15 noiembrie, expoziţia va rămâne una cu caracter permanent.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.