Festivitate de ziua tanchiştilor

0
594

Ieri, la Cercul Militar din Baia Mare, a avut loc o adunare prilejuită de sărbătorirea a 98 de ani de la înfiinţarea armei tancuri în România, activitate organizată de Filiala Maramureş a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere ”Alexandru Ioan Cuza”, de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”- Filiala Maramureş, în colaborare cu Batalionul 612 Artilerie Antitanc ”Maramureş”, cu participarea militarilor tanchişti activi şi în rezervă din garnizoana Baia Mare, a cadrelor militare, gradaţilor profesionişti şi personalului civil din unităţile militare din garnizoană.
Manifestarea a fost onorată de participarea Gl. Bg. (rtr.) Florian Urdoi, fost comandant al Regimentului 230 Tancuri; Gl. Bg. (rtr.) Haralambie Cacina, preşedintele Filialei Maramureş „Bogdan Vodă” a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război; Gl. Bg. (r.) Grigore-Marcel Pop, fost comandant al Brigăzii 230 Infanterie Moto „Pintea Viteazul”; Col. (r.) Aurel Bochiş, preşedintele Clubului Ofiţerilor de Tancuri „Mureş” din Târgu Mureş; Lt. col. Alin-Dumitru Mihai, comandantul Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureş”; Col. Vasile-Gabriel Ghilvaci, şeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale a judeţului Maramureş; Col. (r.) Ioan Ceterchi, preşedintele Filialei Maramureş “Pintea Viteazul” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din M.A.I.; prof. univ. dr. Cristian Anghel, ofiţer de tancuri, în rezervă; ing. Nicolae Dicu, fost ministru al minelor; foşti comandanţi ai unităţii băimărene de tancuri.
Tematica adunării a fost generoasă. Gl. Bg. (r.) Grigore-Marcel Pop a prezentat o interesantă opinie privind trecutul, prezentul şi viitorul armei tancuri în armata română, iar Col. (r.) Ionel Corcodel a făcut o trecere în revistă a „seniorului” armelor terestre, tancul, de-a lungul vremurilor. A urmat prezentarea, în avanpremieră, de către Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”- Filiala Maramureş, a unui film documentar dedicat centenarului eroicelor lup­te ale Armatei Române pe frontul Mărăşti-Mărăşeşti-Oituz, 1917.
Adunarea festivă a început cu intonarea Imnului Naţional şi cu păstrarea unui moment de reculegere în memoria celor peste 120 de foşti militari ai regimentului de tancuri băimărean trecuţi în nefiinţă, precum şi în memoria eroului tanchist maramureşean, veteran de război colonel Vasile Cuciulan, care ne-a părăsit pentru totdeauna la 31 iulie 2017.
Emoţionante au fost amintirile tanchiştilor maramureşeni deschise de Gl. Bg. (rtr.) Florian Urdoi, fost comandant al Regimentului 230 Tancuri, continuate de către col. (r.) Aurel Bochiş, fost şef de stat major al unităţii băimărene, de ec. Nistor Lihet, ofiţer de tancuri în rezervă, format la „Şcoala generalului Urdoi”, de ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri şi militari din cadrul structurii militare care a funcţionat în municipiul nostru şi care au prezentat fapte şi întâmplări din perioadele „fierbinţi” din istoria unităţii: înfiinţarea regimentului de tancuri băimărean în condiţiile instabilităţii militare internaţionale din anii 1968-1969, eforturile personalului structurii pentru înscrierea pe coordonatele îndeplinirii misiunii pentru care a fost înfiinţată, aceea de a apăra „Poarta Someşului”, împreună cu celelalte unităţi şi mari unităţi înfiinţate în această zonă în urmă cu 49 de ani. Participarea la activităţile din economia naţională: construcţia Transfăgărăşanului, a Casei Republicii, a canalelor Dunăre – Ma­rea Neagră şi Dunăre – Bucureşti, la activităţile minere din Valea Jiului, bazinul Olteniei şi din alte locuri, la acţiunile pentru înlăturarea urmărilor inundaţiilor din anii 1970 şi 1975, la campaniile de recoltare a produselor agricole şi pe marile şantiere de construcţie ale ţării, la Revoluţia din 1989, conco­mitent cu îndeplinirea misiunilor de luptă şi de pregătire prevăzute în planurile de instrucţie.
Mesaje de salut pentru militarii tanchişti au fost prezentate din partea comandantului garnizoanei Baia Mare, a comandantului Batalionul 612 Artilerie Antitanc ”Maramureş”, a şefului O.M.E.P.T.A. Maramureş, a preşedintelui Clubului Ofiţerilor de Tancuri Târgu Mureş, a preşedintelui Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” Filiala Maramureş, a preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război “Bogdan Vodă” Filiala Maramureş, a preşedintelui Filialei Maramureş ”Pintea Viteazu” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din M.A.I., a reprezentanţilor artileriştilor maramureşeni precum şi a reprezentanţilor unor partide politice, societăţi economice şi O.N.G.-uri din municipiu şi judeţ.
S-au conferit diplome aniversare, plachete, cupe, s-au depănat amintiri, s-a socializat, s-a făcut tradiţionala fotografie de grup, cu regretul marii majorităţi a participanţilor că o structură profesionistă de referinţă din Armata Română a fost sacrificată de dragul orientărilor generate de modificările în strategia de apărare şi securitate a ţării noastre din ultimii ani.

Colonel (r.) Ioan BOTA
Preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Maramureş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.