Pomana pensiilor speciale

1
412

Politicienii sînt obligaţi să constate că au votat legi de pensionare cu mărinimie electorală, ale căror efecte nefaste asupra sistemului trebuie corectate. În vizorul zilei sînt pensiile speciale, media cărora a urcat la peste 3.000 lei, în vreme ce pensia medie în sistemul public nu atinge 1.000 lei. Precauţia în cheltuirea banului public să fie regula, nu pomana electorală!
Avem o guvernare mixtă, formată din partide de stînga şi de dreapta, alianţă cu ideologie neprecizată, care ia măsuri preponderent populiste şi promite prosperitate pentru toată lumea. Politicienii ar trebui să vadă şi partea goală a paharului, să fie oneşti. Iar dacă nu o fac, acesta ar trebui să fie terenul de acţiune al opoziţiei, să prezinte în public, cu argumente şi cifre, erorile şi eşecurile guvernării.
Iată, şi sistemul public de pensii este afectat de darurile politice – pensionarii care au lucrat mai mult la negru primesc indemnizaţie socială de 520 lei tot din bugetul de pensii, amestecîndu-se astfel protecţia socială cu contributivitatea. Pensionarii din fostele cooperative agricole de producţie beneficiază şi ei de această indemnizaţie socială plătită din contribuţia salariaţilor. La un milion de cazuri, se adună sute de milioane de lei pe lună, ceea ce perturbă sistemul, însă puterea şi opoziţia nu găsesc altă cale de soluţionare.
Metoda de calculare a pensiilor de stat se bazează pe contribuţiile lunare adunate în toată perioada de asigurare, spre deosebire de calculul pensiilor speciale, unde intervine regula de a alege şase din cele mai bune salarii lunare. Discriminarea este certă, pensiile speciale vor fi mai mari decît celelalte. Acum ori una, ori alta: noua lege a pensiilor va stabili un mod unic de calcul pentru toţi pensionarii din sistemul public, fie va perpetua aceste diferenţe uriaşe, de 300%, între pensii ce ar trebui să fie egale sau diferenţiate cu 50%. În sistemul public, punctul de pensie se raportează la salariul mediu pe economie, deci dacă vreme de cinci ani salariul tău a stagnat, iar salariul mediu pe economie a crescut, la pensionare vei avea punctaj mic pentru această perioadă. La speciali, nu are importanţă contribuţia de-o viaţă, ci doar salariile din ultimele şase luni, care pot fi mărite artificial, prin ore suplimentare sau sporuri, din care beneficiarul va obţine 85%. În sistemul public, pensia se calculează după media salariilor din perioada de 15-35 de ani de contribuţie, raportată la salariul mediu pe economie.
O altă ciudăţenie este faptul că unii se pot pensiona special de la 45-50 de ani, iar ceilalţi, de la 65. Uzura pe care o resimte un muncitor pe şantier nu se compară cu a unui salariat la birou, chiar dacă întocmeşte acte despre infractori. Muncitorul se pensionează la 65 de ani şi va beneficia de 5 ani de pensie. Salariaţii speciali de stat se pensionează cu 15 ani mai devreme şi vor încasa pensia pînă la sfîrşitul vieţii. Nu-i de mirare că tinerii refuză să urmeze şcoli de meserii, văd că statul îi discriminează puternic, le percepe contribuţii de 65% pe muncă, iar drepturile sînt improbabile. Decît să fie robi la stat, emigrează în speranţa că puterea de cumpărare a euro se va menţine. Aşa se face că în loc de 10 milioane de salariaţi şi 5 milioane de pensionari, avem 5 milioane de salariaţi şi 5 milioane de pensionari, din care un milion cu pensii de lux şi 3 milioane cu pensie socială.
Este necesară o nouă lege a pensiilor, care să distingă clar contribuţia personală la mersul societăţii. Acum, cei care muncesc mult, primesc pensie mică. Cei care trag chiulul toată viaţa, primesc pensie mare (ca drept cîştigat pe … nedrept). Nu putem gîndi o ţară europeană în care cetăţenii nu au şanse egale, în care legile îi favorizează pe unii şi îi discriminează grav pe alţii, în care anormalitatea devine normalitate. Magistraţii sînt exemplul cel mai … aberant, au decis că de pensiile lor nu se poate atinge nimeni, ceea ce înseamnă că democraţia românească a pierdut norma raţională în favoarea privilegiului şi asta nu ne convine!

1 COMENTARIU

  1. Da articolul scris de domnul NICOLAE GOJA e unul bun si real a unei persoane care conduce un ziar, insa subiectul fiind mult mai sensibil consider ca trebuie concretizat.Eu unul am scris mai multe articole cu privire la aceste POMENI CU PENSII SPECIALE atit pentru presa locala cit si pentru presa centrala. Din pacate reactia afost nula si intr-o parte si alta,valabil si pentru politicienii locali si nationali. Guvernul Ponta si cel dinainte au inventat munci si legi speciale,acordind SALARII SPECIALE si PENSII SPECIALE pentru MAGISTRATURA,PARLAMENT, ARMATA, POLITIE,SRI,STS,SPP,SIE etc. institutii care te ajuta SA AJUNGI si sa TE MENTII LAPUTERE,omitindui pe cei care au muncit CU ADEVARAT in conditii speciale, printre care si MINERII DIN SUBTERAN.Acestia nu au fost doar omisi dar li s-a aplicat si o mare doza de BATJOCURA la reclcularea recenta a pensiilor pentru lucru in grupele speciala, I si II avind in vedere ca cel putin 90 % s-au pensionat inainte de 2011. Dragi mineri nu asteptati noua lege a pensiilor crezind ca se vor indrepta lucrurile, sint de parere ca inainte de aparitia acestei legi trebuie sa ne organizam legal si sa iesim in strada pentru a solicita recalculul pensiilor noastre dupa legea prin care s-au pensionat cei dupa 2011. Pentru acest lucru este nevoie de mobilizare ,luati legatura unii cu altii ,inclusiv cu mine pentru a fixa o data cit mai apropiata si aincerca sa facem legal aceasta miscare.Daca nu o facem acum vom ramine o categorie de pensionari DISCRIMINATA, NEDREPTATITA,BATJOCORITA si cu niste pensii mult sub nivelul muncii prestate.NOROC BUN

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.