Peste 23.000 pachete cu ţigări confiscate şi cetăţean român reţinut

0
230

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, în urma mai multor acţiuni pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, peste 23.000 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, ce urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere din zonă.
Într-unul din cazuri, poliţiştii de frontieră au tras mai multe focuri de avertisment în plan vertical pentru reţinerea unui contrabandist.
În 13 august, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului PF Brodina, judeţul Suceava, acţionînd în baza Planului „Contrabandă 2017”, a observat în zona de frontieră, pe direcţia localităţii Nisipitu, mai multe persoane care transportau colete voluminoase, spre interiorul ţării. Poliţiştii de frontieră le-au somat să se oprească, dar deoarece acestea nu s-au conformat, au fost trase mai multe focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale. Cei în cauză au abandonat coletele şi au fugit de la faţa locului, dispersîndu-se în direcţii diferite.
Poliţiştii de frontieră au continuat urmărirea, reuşind astfel să reţină un bărbat, cetăţean român, identificat ca fiind Ionel M., în vîrstă de 22 ani, domiciliat pe raza judeţului Vâlcea.
Imediat, poliţiştii de frontieră au informat autorităţile de frontieră ucrainene despre eveniment, concomitent cu dispunerea unor măsuri de supraveghere şi verificare a zonei.
În continuare, s-a luat măsura conducerii bărbatului împreună cu baxurile cu ţigări la sediul poliţiei de frontieră în vederea continuării cercetărilor.
În urma inventarierii coletelor au rezultat 9.910 pachete ţigări, de provenienţă ucraineană, în valoare de 116.000 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, verificările fiind continuate sub directa coordonare a procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Rădăuţi, urmînd ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.
De asemenea, poliţişti de frontieră din cadrul aceluiaşi Sector PF Brodina, pe timpul executării unor misiuni de supraveghere şi control la frontiera de stat au mai descoperit, abandonate în zona de frontieră, mai multe colete ce conţineau ţigări de contrabandă. Baxurile au fost transportate la sediul sectorului unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 13.960 pachete de ţigări, de provenienţă ucraineană.
Ţigările, în valoare de 163.300 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar în continuare se fac verificări pentru identificarea persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

Alte 13.000 depistate la frontiera Halmeu

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, în PTF Halmeu şi la „frontiera verde”, peste 13.000 pachete ţigări, în valoare de peste 81.000 lei.
Luni, 14 august, s-au prezentat în PTF Halmeu, jud. Satu Mare, pe sensul de intrare în ţară, doi bărbaţi, cu dublă cetăţenie maghiară şi ucraineană, Attila M., în vîrstă de 28 de ani şi Sandor K. de 25 de ani, fiecare conducînd cîte un autoturism marca Volkswagen Passat, unul înmatriculat în Ungaria, iar altul în jud. Satu Mare. Existînd suspiciuni că cei doi bărbaţi transportă ţigări de provenienţă ucraineană, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra autoturismelor precum şi a bagajelor acestora.
Astfel, au fost descoperite ascunse şi nedeclarate, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în ambele autoturisme şi exact în aceleaşi locuri, adică în interiorul rezervorului, în podeaua dublă şi în uşile autoturismelor, 8.760 pachete ţigări (4.960 pachete de ţigări, marca Jin Ling, de provenienţă ucraineană într-un autoturism, respectiv 3.800 pachete ţigări, marca Marble, în al doilea autoturism).
Ţigările, în valoare totală de 28.500 lei şi autoturismele în cauză au fost ridicate în vederea confiscării, iar conducătorii auto au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi de 10.000 lei fiecare.
Tot luni, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectoarelor PF Tarna Mare, jud. Satu Mare, pe timpul desfăşurării unei acţiuni, au descoperit, în apropierea frontierei de stat, mai multe colete ambalate în folie de culoare neagră. În urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 4.500 pachete cu ţigări, marca Jin Ling, în valoarea totală de 52.600 lei.
În cauză a fost întocmită lucrare penală pentru săvîrşirea infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat. Poliţiştii de frontieră continuă cercetările în acest caz, în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

Şapte persoane intenţionau să părăsească, ilegal, România

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II -Csanadpalota au depistat şapte persoane din Irak, Iran şi Afganistan care au încercat să iasă ilegal din ţară, ascunse într-un loc special amenajat în podeaua platformei remorcii mijlocului de transport.
În data de 14 august, în jurul orei 06.00, la PTF Nadlac II – Csanadpalota s-a prezentat pentru a ieşi din ţară cetăţeanul bulgar Ivan G., în vîrstă de 45 de ani, conducînd o autoutilitară înmatriculată în Bulgaria, care transporta o platformă.
Cu ocazia controlului de frontieră efectuat asupra mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au constatat că platforma este mult prea înaltă, astfel, la un control amănunţit, s-a descoperit un compartiment special amenajat, improvizat în podeaua platformei. Drept urmare, poliţiştii de frontieră au deschis spaţiul special amenajat de sub platformă, şi, în interior, au descoperit ascunşi şase adulţi şi un minor.
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că cei în cauză sînt trei cetăţeni irakieni, trei cetăţeni iranieni şi un cetăţean afganistan cu vîrste cuprinse între 5 şi 28 de ani. La cercetări, conducătorul nu a dorit să facă declaraţii.
Cei în cauză au declarat că intenţionau să treacă fraudulos frontiera din România în Ungaria, pentru a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.
Poliţiştii de frontieră au întocmit persoanelor în cauză acte de urmărire penală sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar şoferului bulgar pentru trafic de migranţi, urmînd ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.