Poliţiştii maramureşeni, la datorie şi în minivacanţa din perioada 12-15 august

0
261

Peste 600 de poliţişti maramureşeni au fost la datorie în week-end-ul prelungit şi au acţionat suplimentar faţă de dispozitivul zilnic, în locurile unde au avut loc manifestări religioase, în zonele cu aflux mare de public, precum şi pe principalele artere de circulaţie de pe raza judeţului, pentru ca cetăţenii să petreacă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în siguranţă.
În perioada 12-15 august a.c., poliţiştii rutieri, împreună cu cei de ordine publică, precum şi de la alte structuri, au acţionat pentru prevenirea faptelor antisociale, apărarea patrimoniului public şi privat, creşterea siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare. Măsurile luate au făcut ca maramureşenii să se bucure în linişte de această minivacanţă şi să nu fie înregistrate evenimente cu impact asupra siguranţei publice.
În cele patru zile de acţiune, poliţiştii maramureşeni au întocmit dosare penale şi continuă cercetările în cazul a 100 de infracţiuni constatate, cele mai multe contra patrimoniului şi la regimul circulaţiei pe drumurile publice.
De asemenea, pentru abaterile constatate poliţiştii maramureşeni au aplicat 541 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 230.000 de lei. Astfel, poliţiştii au aplicat 184 amenzi pentru nerespectarea normelor prevăzute de Legea nr. 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi 353 amenzi pentru neregulile constatate în trafic, majoritatea pentru depăşirea limitelor legale de viteză.
Totodată, poliţiştii au retras opt certificate de înmatriculare şi au reţinut 45 de permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, cele mai multe pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Zece tentative şi două înşelăciuni prin metoda „Accidentul”

Duminică, 13 august, poliţia a fost sesizată despre faptul că două femei din municipiul Baia Mare au fost înşelate de persoane necunoscute, într-un caz cu suma de 3.000 de lei, iar în alt caz cu suma de aproximativ 4.600 de euro.
Ele au relatat că au fost apelate de două persoane care s-au prezentat a fi unul poliţist şi celălalt avocat, care le-au relatat că o rudă apropiată a provocat un accident rutier, iar pentru a scăpa de răspundere penală e nevoie de o anumită sumă de bani.
În ambele cazuri victimele au predat banii unor femei care s-au prezentat în apropierea locuinţelor lor. Abia după predarea banilor şi-au apelat rudele la care se făcea referire în apelul telefonic şi au realizat că au fost înşelate. Totodată, în perioada 12-15 august, poliţia a fost sesizată cu privire la alte zece tentative de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. În toate aceste cazuri, persoanele apelate nu au dat curs solicitărilor de predare a unor sume de bani cuprinse între 2.700 euro şi 25.000 euro pentru salvarea de la răspundere penală a rudelor aşa zis implicate în producerea unor accidente rutiere.
În toate cazurile poliţiştii continuă cercetările pentru identificarea autorilor şi tragerea acestora la răspundere.
Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cetăţenilor că atunci cînd sînt abordaţi de persoane necunoscute care-şi atribuie diferite calităţi, să se asigure cu privire la informaţiile primite. Persoanele care doresc să vă înşele sînt actori foarte buni, care posedă un simţ natural în a identifica victimele şi care ştiu cum să manipuleze pentru a-şi atinge scopul! Nu oferiţi informaţii despre dumneavoastră, familie, prieteni, vecini sau cunoscuţi, persoanelor cu care intraţi în contact aparent întîmplător.
Pentru a evita să deveniţi victime ale escrocilor, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs respectivei solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.
În niciun caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decît să cădeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.
Nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie.
Reţineţi: Autorităţile nu vă solicită niciodată bani pentru rezolvarea problemelor penale!

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.