Studiu: Alimentaţia neregulată, principalul factor care duce la obezitate

0
323

• 56% dintre persoanele cu obezitate sar peste micul dejun •

Un studiu realizat în rândul utilizatorilor platformei de consultaţii individuale în nutriţie TopForma (www.topforma.ro) evidenţiază principalii factori care cauzează obezitate. Cel mai frecvent, lipsa obiceiurilor de alimentaţie constantă este asociată cu acumularea kilogramelor în plus. Lipsa de timp şi programul de muncă încărcat sunt principalele cauze care duc la omiterea meselor. Studiul a fost realizat de Top Forma, o platformă online unde medicul specialist le oferă utilizatorilor planuri personalizate de nutriţie, plecând de la starea acestora de sănătate, preferinţele lor gastronomice şi obiectivele pe care şi le propun. 5000 de respondenţi din România şi Bulgaria au participat la studiu.

35% dintre persoanele care suferă de obezitate mănâncă doar de două ori pe zi

Dacă, din diverse motive, 35% dintre cei care se confruntă cu obezitatea iau masa de două ori pe zi, 1 din 10 nu ia mai mult de o masă pe zi. Cel mai frecvent, micul dejun iese din calcul, 56% dintre aceştia sărind peste micul dejun.
„Alimentaţia neregulată, manifestată fie prin omiterea uneia dintre mesele principale ale zilei, fie prin oscilaţii semnificative ale orelor la care iau masa, duce la tulburări metabolice semnificative. Programul haotic facilitează încetinirea metabolismului şi, deci, la acumularea de kilograme în plus”, atenţionează Ipokratis Papadimitrakos, specialist în nutriţie pe www.proforma.ro.

Produsele de patiserie şi dulciurile, principalele tentaţii cărora nu le rezistă persoanele care se
confruntă cu obezitatea

47% dintre persoanele cu greutate excesivă recunosc că nu pot renunţa la dulciuri sau la patiserie, în timp ce 25% consumă mâncarea nesănătoasă de tip fast food. Pe de altă parte, doar 15% dintre aceştia consumă mâncare gătită în mult ulei şi doar 13% mănâncă junk food.
Chiar dacă sunt conştienţi că obezitatea este o problemă, 72% dintre persoanele care au participat la studiu îşi evaluează starea de sănătate ca fiind „bună”, 13% descriind-o drept „minunată”. Mai mult, aceştia consideră că e normal să sară peste micul dejun sau peste prânz, pe motiv că nu au timp sau uită să mănânce.
69% dintre persoanele cu probleme de greutate mănâncă în exces
Chiar dacă ştiu că este foarte important ca mâncarea pe care o consumă să fie sănătoasă şi fără calorii, cei mai mulţi fac exces. 69% dintre persoanele care suferă de obezitate mănâncă mai mult decât cantitatea optimă de mâncare pe care o recomandă specialistul la fiecare masă.
„Într-adevăr, este foarte important ce mâncăm. Trebuie să avem grijă să nu facem excese, să încercăm să mâncăm cât mai sănătos şi variat în acelaşi timp. Cu toate acestea, este cel puţin la fel de important ca mesele noastre să fie constante, să nu existe fluctuaţii considerabile de la o zi la alta. Metabolismul nostru are nevoie de regularitate, astfel încât să funcţioneze eficient. De rapiditatea cu care funcţionează metabolismul nostru depind fluctuaţiile greutăţii”, continuă Ipokratis Papadimitrakos.

Despre studiu

Studiul a fost efectuat de către www.topforma.ro, în luna iulie 2017 şi se bazează pe informaţiile oferite de 5.000 dintre utilizatorii www.topforma.ro, cu vârsta medie de 41 de ani. 79% dintre participanţii la sondaj (3.920 persoane) se confruntă cu greutate excesivă (au indicele de masă corporală peste 25).

Despre TopForma

Este o platformă online care le oferă utilizatorilor planuri de nutriţie personalizate. Programul alimentar pe care îl primesc utilizatorii este individual şi variat, astfel încât alimentaţia normală să devină o rutină. Cheia controlului greutăţii stă în urmarea alimentaţiei care i se potriveşte fiecăruia dintre noi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ