Veniturile medicilor

0
246

Salariaţii din domeniul tehnologiei informaţiilor au fost primii scutiţi de impozit pe salariu, pentru a încuraja un domeniu de înaltă specializare. Societatea a acceptat situaţia ca provizorie, iată însă că politicienii vor să extindă facilităţile şi la medici. Dar aceştia refuză oferta şi 57% nu acceptă să devină o categorie profesională favorizată fiscal, semn că bunul simţ încă nu a pierit de tot!
Medicii primesc cele mai substanţiale salarii dintre bugetari, rămînînd nemulţumiţi în sensul că mai au unele revendicări pentru o echilibrare reală a muncii cu salariul. Şase din zece medici consideră că scutirea de impozitul pe venit ar duce la apariţia în opinia publică a ideii că beneficiază de privilegii – aşa cum crede lumea despre politicieni, procurori şi judecători. Aprecierile negative la adresa acestei măsuri fiscale sînt determinate de dorinţa unei salarizări corecte, privilegiile fiind respinse de teamă că o astfel de măsură ar putea să fie urmată de efecte grave. De aceea, medicii ezită să intre în situaţia de a putea fi şantajaţi şi învinuiţi că au acceptat discriminarea, că nu au refuzat pomana oferită de politicieni, că au primit foloase nemeritate şi necuvenite. Pe de a doua parte, între medici şi celelalte categorii profesionale din Sănătate apar inechităţi prea mari. Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu, pentru oameni care lucrează împreună, este disproporţionat. Nu mai există reguli, norme, ci excepţii, favoritisme, nedreptate, căci unii, puţini, trăiesc în lux, iar alţii, cei mulţi, în sărăcie. Medicul nu poate lucra singur, ci în echipă. De vreme ce primeşte 90% din salariul echipei, trebuie să execute 90% din treaba echipei, nu 30%.
Sindicatul medicilor a apreciat corect această situaţie şi a cerut guvernanţilor să găsească alte soluţii pentru stimularea medicilor care au rezultate excepţionale în muncă. Doctorilor le este teamă de reacţiile negative ce ar apărea şi de tensiunile ce s-ar crea în societate şi mai ales în interiorul colectivului de lucru din spitalele de stat. Medicii privaţi privesc însă cu ochi buni scutirea de impozitul pe venit şi nu le este teamă de consecinţele transformării lor într-o clasă profesională privilegiată, cu statut social înalt (cel mai înalt, înaintea profesorilor universitari)!
De aceea, parlamentarii şi guvernanţii au de regîndit cum să modifice Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2018. Propunerea ca veniturile din salarii şi asimilate salariilor, precum şi cele din activităţi independente obţinute din exercitarea profesiei de medic să fie scutite de la plata impozitului pe venit ar trebui reconsiderată, chiar dacă face parte din programul 2017-2020 al Guvernului actual. Ar fi greşit să impună această măsură, de vreme ce medicii n-o doresc!
Este straniu cum se joacă politica în România, ne putem aştepta la orice. Privilegiile s-au înmulţit după anul 2000, cînd au apărut salariile şi pensiile speciale şi de servciu, pentru categorii profesionale care îşi fac treaba în societate, dar nu se justifică prin efort să aibă salarii de 10-15 ori mai mari decît muncitorii de rînd. Raportul 1:6 ar fi rezonabil, pentru ca statul român să poată fi numit social. Aderarea la NATO şi UE a iscat goana după salarii şi pensii speciale, culminînd în această vară toridă, cînd lipsa de scrupule salariale a atins cele mai înalte piscuri de lăcomie. Dar s-a întîmplat ceva în subterane, cineva cu capul pe umeri a întors roata şi bunul simţ a revenit, cel puţin parţial. Răul făcut n-a fost încă eliminat, solidaritatea între generaţii s-a alterat, categoriile profesionale se suspectează reciproc. Cineva trebuie să refacă ordinea din sistem. Nu este suficient ca profesiile superioare să aibă un nivel de trai decent, dacă cei de la baza piramidei trăiesc în sărăcie lucie! Interesul general şi protecţia drepturilor fundamentale ale persoanelor trebuie conciliate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.