Ungaria furioasă

1
515

Ţara vecină priveşte chiorîş peste graniţă ori de cîte ori i se pare că autorităţile române ar discrimina minoritatea maghiară şi ne ameninţă prin vocea unor reprezentanţi de mai mare sau mai mic rang diplomatic, susţinuţi de partidul etnic UDMR şi de populaţia vorbitoare de limbă maghiară. Naţionaliştii români reacţionează şi … mai e un pas pînă la conflict. Aceste ciorovăieli ar trebui înlocuite cu acţiuni de colaborare.
Miza este toleranţa interetnică, însă maghiarii refuză să se integreze în societatea românească şi pretind autonomie şi separatism. Poziţia de atac continuu întru apărarea intereselor etnicilor nu se va opri niciodată, cîtă vreme între părţi nu va apărea un dialog de stat, bazat pe respectarea unor reguli în domeniul minorităţilor regionale, de coexistenţă într-o Europă unită, ştirbită de Brexit – dacă nu cumva vor apărea şi mai multe focare de instabilitate, precum în Catalonia, care să ducă la divizare. Furia bate şi prin alte ţări, semn că Europa trebuie să fie atentă la nevoile cetăţenilor.
Există o limită a discriminării pozitive, se poate ajunge ca minoritatea etnică să obţină privilegii politice, ceea ce n-ar fi democratic. Vecina Ucraina a adoptat în 5 septembrie o lege nouă a învăţămîntului, în care minorităţile vor avea drept la limba maternă doar în grădiniţe şi şcoli primare. Şi Ucraina este furioasă, în primul rînd pe ruşii ucraineni, românii şi maghiarii ucraineni fiind victime ale acestei politici naţionaliste. Potrivit prevederilor „Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale”, statele s-au angajat să recunoască dreptul oricărei persoane aparţinînd unei minorităţi naţionale să înveţe în limba sa maternă!
Să judecăm situaţiile în contextul în care se manifestă. Dacă maghiarii învaţă limba română, acest lucru le influenţează nu doar gîndirea, ci şi limba maghiară, care în timp se modifică, influenţată de limba dominantă. De aceea refuză limba română şi ne cer să învăţăm noi limba maghiară. Părinţii noştri au fost obligaţi să înveţe limba maghiară în 1940-1944, iar bunicii noştri, înainte de 1918. Limba maghiară are un sistem complex de cazuri, exprimă posesia prin sufixe, iar verbele diferă la conjugare dacă sînt urmate de complement direct sau indirect. Ne-am obişnui cu armonia uralică, cu accentul pe prima silabă?…
Aceste situaţii de ceartă continuă între vecini apar datorită … principiului autodeterminării popoarelor, impus după Primul Război Mondial. Fără război, ungurii ar putea schimba regulile doar în cadrul UE. Este nevoie de reconciliere între România şi Ungaria, de un pact de prietenie între cele două popoare, aşa cum a fost între Franţa şi Germania după războiul mondial. Pacea între români şi unguri poate veni doar din unire într-o democraţie europeană stabilă. Vrem să colaborăm cu Ungaria, după secole de rivalitate. A venit vremea să fim pragmatici, să avem viziune asupra viitorului, spre binele comun. Cooperarea economică deplină (după ce va dispărea graniţa Schengen) va duce oricum şi la cooperare politică. Să întoarcem deci spatele ororilor din trecut, ura şi răzbunarea să nu fie alimentate, căci nu putem face nimic cu forţa, nici prin separare, ci prin înţelegere şi respect pentru om. Trebuie să stăm la masa de negociere, să ajungem la compromis, interesul fiind comun. Doar principiile bunei vecinătăţi ne vor apropia, ne vor conecta, pînă ne va fi imposibil să ne mai sfădim…
Ungaria manifestă ostilitate nu doar faţă de noi, ci şi faţă de abordarea comună a problemelor de integrare europeană. Ungaria este furioasă, dar de vină este ea însăşi!

1 COMENTARIU

  1. Din pacate Romania are ca vecini 2 tari care nu i-au fost niciodata prietene: Ucraina si Ungaria.
    Ucraina se joaca cu focul (ca si Ungaria, dar in alt mod) s-ar putea ca Romania sa-si schimbe politica fata de ei si atunci nu-i vad bine. Ucraina detine teritorii romanesti (Bucovina de Nord, Tinutul Hertei, Insula Serpilor) care n-au fost niciodata ale Ucrainei si prevad ca in citiva ani Romania va cere realipirea pe cale pasnica a acestor teritorii la patria-mama.
    Cit priveste Ungaria, declaratiile lor iresponsabile se vor intoarce impotriva lor. Se vede clar ca Ungaria se comporta ca in 1940, atunci il aveau stapin pe Hitler, acum il au stapin pe Putin. Numai ca si unii si altii nu tin cont de un lucru: Romania de acum nu mai este Romania anului 1940, deci nici o sansa nici pentru Ungaria, nici pentru Ucraina, nici pentru Rusia.
    Ce trebuie sa faca Romania? Simplu, sa devina o tara cit mai puternica economic, institutional si militar. Si evident, sa aiba aliati puternici (SUA si UE). Sint convins ca Romania va fi tot mai puternica si mai influenta in zona si pana la urma va trebui sa se tina seama si de parerea ei.

LĂSAŢI UN MESAJ