Scrîşnirea dinţilor

0
291

În judeţul Maramureş, o sută de medici stomatologi au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi primesc fiecare cîte 1.600 de lei pe lună, obligaţia lor fiind să execute de aceşti bani servicii gratuite către asiguraţi, decontate de CAS 100% pentru copii şi beneficiarii legilor speciale şi 60% pentru adulţi – aceştia contribuie cu 40%. Aţi beneficiat vreodată în viaţă de pachetul de servicii gratuite? Stomatologii decontează fără semnătura pacientului. Medicii care au contract cu Casa trebuie să lucreze 3 ore pe zi gratuit, din 7, fără să încaseze nici un leu!
Suma de 1.600 de lei pe medic nu pare mare, înseamnă 40 de drenaje endodontice şi pansamente calmante sau tratarea a 16 carii simple. Decontarea acestor sume se face după lege, dar beneficiarii pot fi discriminaţi, deci Contractul ar trebui să fie corectat, pentru a evita selecţia pacienţilor. Serviciile gratuite sînt decontate fără să fie nevoie de semnătura pacientului, ceea ce întăreşte suspiciunile.
Conform reglementărilor UE, pacientul sau părintele trebuie să semneze, iar semnătura va fi verificată, astfel ca fiecare leu public să fie cheltuit transparent. Controlul ar trebui să cuprindă nu doar corectitudinea calculelor, ci şi realitatea şi oportunitatea. Medicii stomatologi sînt obligaţi să acorde asistenţă de urgenţă, pachetul minimal este de urgenţă, însă din păcate refuză urgenţele, preferă să trateze pacienţi programaţi, iar cazurile de urgenţă sînt trimise la UPU din cadrul Spitalului Judeţean. În zadar te duci cu falca umflată la primul cabinet de stomatologie, îţi va spune că are pacienţi programaţi.
Sistemul este plătit de stat ca să înlăture durerea, dar se ocupă de serviciile neriscante şi bănoase. Medicii stomatologi sînt privaţi în totalitate (pentru orice leu încasat, trebuie să elibereze bon fiscal). Nu există nici un cabinet de stat care să ofere servicii gratuite, cum era înainte de 1989. Funcţionează două cabinete stomatologice pentru elevi, prea puţine pentru o activitate medicală de prevenţie sau de educaţie în igiena bucală.
Românii sînt ştirbi sau au proteze nefixate. De copii, le apar carii datorită lipsei de igienă şi alimentaţiei acide şi nepotrivite. Clienţii sînt mulţi, o consultaţie costă 30 lei. Obturaţia unui dinte 120 lei. Carie simplă 90 lei. Extracţia unui dinte temporar 20 lei. Tarife valabile de la 1 martie 2017. Vara e sezonul stomatologilor, vin străinaşii, programarea pentru români se destinde din toamnă. Baia Mare are 50 de cabinete, Sighetu Marmaţiei 5, Seini 5, Tg. Lăpuş 4, Vişeu 3, Borşa, Şomcuta Mare şi Baia Sprie cîte două, iar cîte unul: Deseşti, Rozavlea, Mireşu Mare, Leordina, Ardusat, Groşi, Fărcaşa, Cicîrlău, Moisei, Şişeşti, Botiza, Petrova, Satulung, Săcălăşeni, Copalnic Mănăştur, Săliştea de Sus, Ulmeni, Recea şi Valea Chioarului, toate în contract cu Casa. Serviciile de bază pe care le acordă … nu le prea acordă, iar listele de pacienţi au fost desfiinţate. La controlul anual, trebuie să vă programaţi singur. Proteza este decontată de stat o dată în viaţă, însă de acril, aşa că pentru dinţi falşi de artist sau de politician cel mai aproape este Clujul.
Stomatologii care nu lucrează 3 ore/zi gratuit pot fi reclamaţi. Sună bine în teorie, dar ei sînt privaţi, nu afişează tarifele, îşi aleg clienţii, spun că aşteptă un client programat. Şi totuşi, la aceşti medici ne programăm pentru detartraj şi înainte de a intra facem o cruce antihepatică!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.