Minele, mineritul şi noi

0
573

Editura AGIR a scos cartea MINERITUL ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII DURABILE A ROMÂNIEI, scrisă de un colectiv de specialişti coordonaţi de prof. univ. dr. ing. Dumitru Fodor, dascăl de marcă al şcolii noastre superioare. Este o dovadă clară că sunt cunoscători în materie care nu se împacă cu situaţia în care a fost adus mineritul românesc. Meritul acestor valoroşi cercetători şi practicieni în sfera mineritului românesc, de ieri şi de azi, constă în acreditarea unui VIITOR pentru această ramură de greutate a industriei, cu evidente conexiuni în asigurarea potenţialului energetic al ţării.

Le-a fost uşor unor decidenţi, grăbiţi şi fără dubiu nepricepuţi, să radă de pe hartă atâtea focare productive şi să trimită la plimbare zeci de mii de meseriaşi care îşi legaseră existenţa de punerea în valoare a unor resurse binecuvântate. O spune şi cartea de faţă, prin acele regretabile acte oficiale – 11 Hotărâri de Guvern – au fost închise nu mai puţin de 556 de unităţi miniere şi de preparare. Cifra celor scoşi în stradă şi rămaşi fără loc de muncă (li se propunea, vă amintiţi, să se recalifice în … strângători de fructe de pădure) este usturătoare: 150.000 de oameni. Strângem şi azi din dinţi cu durere când ne gândim la acele hotărâri luate în pripă şi neavenite.
Prof. univ dr. Dumitru Fodor şi colaboratorii săi descriu situaţia, aduc la lumină desenul zăcămintelor în aşteptare, tentante prin structură şi conţinut, şi dese­nează relieful de luat în seamă al proiectelor de viitor; pe capitole, cu subiect şi predicat. Dacă ar fi să ne referim la minereurile metalifere, ar trebui să semnalăm accentul pus de specialişti pe continuarea sau reluarea exploatării la anumite adrese, oferindu-ni-se calcule asiguratorii cu privire la cantităţile de metale posibil de obţinut în condiţiile actuale de rentabilitate. Sunt formulate concluzii convingătoare, direcţii de acţiune de urmat. Trebuie să avem în vedere şi zăcămintele cu conţinuturi sărace, care permit exploatarea în cariere. Multe din aceste nume ne sunt familiare: Roşia Poeni, Moldova Nouă, Valea Arsului-Brad, Valea Morii-Brad, Bolcana (pentru cupru), Nistru (Galbena-Lăpuşna), Certej şi Roşia Montană (pentru aur şi argint). Se insistă asupra reprocesării reziduurilor miniere. Şi aici se indică adrese posibile, în aşteptare: Bozânta, Flotaţia Centrală-Vechi, Rovina-Brad, Ribiţa Curteni-Brad. Cum să nu salutăm insistenţa autorilor asupra necesităţii de redeschidere a rezervelor care se pretează a fi valorificate economic prin metode subterane de exploatare în condiţii de rentabilitate aisgurată, fiind incluse şi minele Cavnic, Baia Sprie, Turţ-Ghezuri şi Şuior. Mai ales că hotărâri de închidere a unora din ele au fost semnate cu ochii închişi, deşi minele respective dispuneau de cantităţi importante de rezerve valorificabile.
Sunt de apreciat concluziile formulate în cazul combustibililor solizi de la noi, în strânsă legătură cu nevoia funcţionării serviciului energetic naţional. Astfel, se avansează propunerea menţinerii în activitate a minelor Lonea, Vulcan, Livezeni şi Lupeni, în condiţiile păstrării în activitate a trei grupuri energetice, unul la Paroşeni şi două la Mintia. Pe de altă parte, se are în vedere menţinerea în funcţiune a douăsprezece grupuri energetice în cadrul grupului energetic Oltenia, evident cu asigurarea cantităţilor de lignit necesare.
Sunt de spus multe cuvinte laudative despre această lucrare ştiinţifică. Ea a fost scoasă pe piaţă tocmai când era nevoie de ea, pentru a revitaliza interesul la cel mai înalt nivel în jurul acestui capitol dureros, mineritul românesc. Demersurile, întreprinse de autori ne alimentează speranţele. Nu putem să nu amintim numele tuturor celor care şi-au adus contribuţia la cristalizarea produsului final al valoroasei cărţi: Dumitru Fodor – Coordonator, Mircea Geor­gescu, Viorica Ciocan, Gavril Baican, Ervin Robert Medveş, Ioan Călin Vedinaş, Ovidiu Gâlcă (Baia Mare), Emil Huidu, Gheorghe Iordache, Tiberiu Trotea, Lazăr Aurel Pantea (Baia Mare), Ioan Nicoară, Sorin Găman şi Ştefan Ghioc.
Nicolae BUD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.