Beneficiari de ajutor la încălzire, buni de plată!

0
636

În urma controalelor efectuate de inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş, au fost descoperiţi beneficiari de ajutor social care au încasat sprjinul pentru încălzirea cu lemne de la stat, în loc să primească banii de la bugetul local. Directorul APIS, Ovidiu Morar, ne spune că aceste cazuri sunt izolate, însă există şi, cu toate că autorităţile locale au greşit, sumele nu vor fi imputate primăriilor, ci celor care au încasat ajutorul social.
Primăriile au obligaţia să acorde din bugetul local un ajutor financiar de 58 de lei, lunar, pentru încălzire, celor care încasează ajutor social şi care se încălzesc cu lemne. Dar unele autorităţi locale au preferat să-i treacă pe beneficiarii de ajutor social pe o altă listă, pe care au comunicat-o Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială, iar aceştia au primit sumele reprezentând sprijinul financiar de la stat, în loc să le primească de la bugetul local.
Directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş, Ovidiu Morar, ne spune: “În urma unor controale încrucişate, au ieşit la iveală aceste cazuri în care oamenii cu ajutor social n-au primit de la primării banii pentru încălzirea cu lemne a locuinţei, ci au încasat ajutoare guvernamentale. Ajutorul acordat de la stat pentru încălzirea cu lemne are o valoarea între 16 şi 54 de lei, lunar, în funcţie de veniturile beneficiarului. De la Primării, ajutorul acordat ar trebui să fie în cuantum de 58 lei/lună. Ceilalţi care nu au ajutor social pot depune cereri la noi pentru a beneficia de ajutorul de încălzire”.
Solicitările pentru ajutorul de încălzire se pot depune începând de la 1 octombrie şi până la jumătatea lunii noiembrie 2017, în cazul în care solicitantul doreşte să beneficieze de sprijinul financiar pentru întreg sezonul rece. Nu sunt modificări în privinţa condiţiilor acordării acestui drept bănesc, ci doar în ce priveşte formularul de completat. Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinţei este acordat persoanelor cu venit mediu lunar pe membru de familie de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure. Subvenţiile acordate pentru încălzirea cu gaze vor fi cuprinse între 19 lei şi 262 de lei, în funcţie de venituri, iar pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, subvenţiile sunt cuprinse, în funcţie de venituri, între 16 lei şi 54 de lei. Persoanele care nu menţionează corect componenţa familiei, veniturile membrilor şi bunurile mobile şi imobile deţinute, aşa cum sunt acestea trecute în formularul de cerere a ajutorului de încălzire, riscă amenzi de la 200 la 1.000 de lei. Anul trecut, la nivelul Maramureşului au existat 13.282 de beneficiari ai ajutorului de încălzire pentru lemne, făcându-se plăţi în cuantum de circa 2,6 milioane lei. Alţi 1.880 de maramureşeni au primit sprijin financiar pentru încălzirea pe bază de gaze naturale, sumele alocate fiind de 906.000 lei, doar 48 de cetăţeni au beneficiat de ajutoare pentru încălzirea pe bază de energie electrică în valoare de 31.500 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.