La poezia ca-n poveşti: De cu ziuă-s Serile-n Deseşti

0
457

Serile de Poezie de la Deseşti poartă numele lui Nichita Stănescu din 1984, când la Căminul Cultural s-a amenajat prima sală din România dedicată marelui poet plecat dintre noi în decembrie 1983.
Totul a început în toamna lui 1979. Poeţii invitaţi la Ediţia a VI-a a Festivalului Naţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei au fost poftiţi la Deseşti, la iniţiativa prof. Ion Ardeleanu – Pruncu şi a ziaristului Gheorghe Pârja, născut în această aşezare mirifică de pe Mara. Aşa a deschis Nichita seria acestor Seri de Poezie ajunse anul acesta la numărul 39. La primele 11 ediţii, Vechiul Cămin Cultural (cu duşumea din lemn şi laiţe) era arhiplin de prunci de la şcoală, de oameni ai locului tineri şi vârstnici. Nici penele de curent n-au contat cât timp era vie flacăra poeziei şi a lumânărilor. După recitalurile de poezie susţinute de mari autori din toată ţara, învăţătorul Petrică Verdeş cu trupa lui de coconi şi cocoane tropoteau şi cântau de mama focului, ca-n Maramureş. De fiecare dată, poeţii erau invitaţi la casa părintească a lui Gheorghe Pârja rămas fără tata (din 1984) şi fără mama Docă, din decembrie anul trecut. Mama Doca despre care au scris şi Nichita şi Marin Sorescu şi Adrian Păunescu sau Adam Pujloic ori Ana Blandiana. Anul acesta, invitaţii din Israel care au mai fost aici acum 3 ani i-au adus mamei Doca un dar din ţara Sfântă, dar…

Gheorghe Pârja, Vasile Moldovan (prefect), Gheorghe Bohotici (primar), Emanuel Luca şi Moshe Itzaki

Totul s-a schimbat. Căminul Cultural e ca la oraş, dansatorii plecat-au în străinătate, tina de pe Uliţa Bisericii a fost betonată. Inclusiv o parte din covorul verde din curtea casei Pârja a fost ascuns sub beton. Pe acest covor, Gheorghe Pârja, preşedintele Asociaţiei ”Nichita Stănescu”, acordă din anul 2000 Marele Premiu ”Nichita Stănescu” al Serilor de Poezie de la De­seşti. Seri care încep de cu ziuă, cu Soarele la 3 ceasuri de apus. În curtea casei părinteşti, pe ce a mai rămas din covorul verde, oficiile de gazdă le-a preluat Viorica Pârja, de 4 decenii suflet pereche. Nuci, mere, pancove şi mărgele în păhărele.
În ultimii 17 ani, 18 mari poeţi din România, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova au primit Marele premiu ”Nichita Stănescu” al Serilor de poezie de la Deseşti şi tot 18 poeţi maramureşeni au primit Premiul pentru poezie acordat de Consiliul Local şi Primăria Deseşti. În acest an, Marele Premiu i-a revenit poetului Moshe Itzaki din Israel, iar premiul Consiliului Local înmânat de primarul Gheorghe Bohotici l-a primit Emanuel Luca (Florin Pop) din Baia Mare. Scriitorul Radu Ţuculescu i-a prezentat pe cei 2 oaspeţi din Israel. Ambii sunt profesori universitari cu doctorat. Paul Farcaş, poet şi traducător s-a născut la Beiuş. Poetul Moshe Itzaki s-a născut în Israel, dar a învăţat româneşte de la părinţii săi originari din România.
Prezenţi la Festivitatea de premiere dar şi la slujba de pomenire şi parastasul în memoria poeţilor şi scriitorilor trecuţi la cele veşnice, oficiat la Biserica Monument UNESCO de pr. paroh Ioan Ardelean şi pr. poet Gheorghe Pop, au participat şi prefectul de Maramureş, Vasile Moldovan, subprefectul Alexandru Cosma, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene ”Petru Dulfu” din Baia Mare, Ioan Marchiş directorul Direcţiei pentru Cultură Maramureş etc.
Domniile lor i-au felicitat pe organizatorii festivalului de la Sighet şi Serilor de la Deseşti.
La Căminul Cultural pardosit cu gresie, dotat cu baie în interior şi scaune tapiţate, nu mai puţin de 30 de poeţi au susţinut un veritabil recital de poezie provocat de Gheorghe Pârja şi Vasile Muste, principalii organizatori ai manifestărilor de la Sighet şi Deseşti. Au cântat Florin Săsărman din Bistriţa şi sighetenii Ileana Matus, Mihai Chiş, Gheorghe Şteţca şi Ileana Pop-Nemeş. De râs cu lacrimi am râs cu toţii la parodiile lui Lucian Perţa şi mima cetăţeanului turmentat. Altul decât cel de acum 3 decenii, cel scos afară pentru că deranja sala, dar invitat înapoi de Adrian Păunescu, acesta motivând că nicio întâmplare literară nu are farmec fără un cetăţean turmentat. Omul acela a vrut să revină în sală, dar când l-a văzut pe Păunescu înalt, cu barbă, recitând în stilul lui caracteristic, localnicul turmentat din 1986 a zis pentru sine: ”Ni mă, aiesta-i popa!” şi dus a fost.
Joi, Serile de Poezie iar s-au încheiat în noapte, participanţii mulţumindu-le soţilor Pârja, primarului şi viceprimarului din Deseşti pentru ospitalitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.