Maramureşul, în top la numărul de sentinţe judecătoreşti nepuse în aplicare!

0
178

Peste 1.600 de sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile, la legile fondului funciar, aşteaptă încă să fie puse în executare la comisiile locale de fond funciar. Numărul este unul record şi situează judeţul nostru în top la nivel naţional.
Prefectura Maramureş primeşte săptămânal în audienţă cetăţeni care sunt nemulţumiţi că nu sunt puşi în posesie, deşi stau cu sentinţele judecătoreşti în mână. Vasile Moldovan, prefectul de Maramureş, explică: „În urma inventarierilor făcute de Comisia judeţeană de fond funciar am constatat cu îngrijorare că există un număr foarte mare de hotărâri judecătoreşti care nu sunt puse încă în aplicare. Vorbim despre 1.625 de asemenea hotărâri, care vizează atât terenuri agricole, cât şi forestiere. Acest aspect este îngrijorător, cu atât mai mult cu cât, majoritatea persoanelor care se înscriu în audienţă la Prefectură, vin pe tema fondului funciar. Vreau să spun că sunt cetăţeni care vin în fiecare săptămână. Nu este în regulă ca oamenii aceştia să fie purtaţi pe drumuri. Atâta vreme cât au o hotărâre judecătorească, chiar nu înţeleg de ce comisiile locale, de unde provin nemulţumiţii, nu acordă sprijinul acestor persoane pentru a intra în posesia terenurilor care li se cuvin”.

Primăriile riscă sancţiuni de până la 100.000 de lei!

Şeful serviciului de verificare a legalităţii, aplicarea actelor normative şi contencios administrativ, Rodica Pop, le-a spus secretarilor de primării, la întâlnirea cu aceştia, că Instituţia Prefectului are un corp de control pe această tematică a fondului funciar, ce este şi agent constatator. În consecinţă, îi poate amenda pe cei care se fac vinovaţi de nepunerea în posesie a acestor sentinţe: „Spunea domnul prefect de numărul foarte mare de hotărâri judecătoreşti de pus în aplicare. Cred că suntem singurul judeţ din ţară cu un asemenea număr mare de sentinţe nepuse în executare pe fond funciar. Sigur că aici putem discuta în ce măsură şi cetăţenii sunt interesaţi, sau sunt interesaţi numai în modul în care doresc dânşii, văzând doar problema din punctul lor de vedere. Dar săptămânal se prezintă în audienţă maramureşenii. Numărul de petiţii, reclamaţii, sesizări, este mare la noi în judeţ. Vreau să vă informez că domnul prefect a emis ordinul prin care a aprobat modelul procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor la normele privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Suntem agenţi constatatori, corpul de control – tot personalul de la juridic. Pe Legea 165 din 2013 sancţiunile sunt între 10.000 şi 100.000 de lei, deci mari. În aceste condiţii, eu vă sugerez să îi responsabilizaţi pe domnii primari pentru ca această problemă să vă fie în atenţie şi să încercăm să reducem numărul de hotărâri judecătoreşti de pus în executare. Acolo unde avem penalităţi, daune, să facem în aşa fel încât să le rezolvăm cât mai repede cu putinţă”. Soluţia nu este de a face corespondenţă, ci de a conştientiza şi respecta dispoziţiile legilor fondului funciar, a mai spus aceasta.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.