În Şomcuta Mare, reabilitarea fostei clădiri a armatei, abandonată din nou!

0
561

Fostul sediu al Unităţii Militare UM 0716 din Şomcuta Mare zace, în continuare, în paragină şi nici nu se întrevede vreo schimbare a situaţiei. Astfel, după ce a existat o tentativă eşuată de reabilitare a clădirii, în urmă cu mai bine de 10 ani, acum ideea este abandonată iar. Cel puţin pentru moment.
Motivul pentru care nu se mai ia în considerare reabilitarea imobilului în acest moment este legat, în primul rând, de suma necesară acestor lucrări, care se ridică la mai bine de un milion de euro. De asemenea, dacă sediul ar fi renovat, s-ar pune şi problema utilităţii lui. Ioan Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare, ne-a explicat: „Deocamdată nu avem nimic în plan legat de clădirea fostei unităţi militare. Imobilul aparţine primăriei. Ca să o reabilităm, ar fi nevoie de un milion şi jumătate de euro! Însă, în momentul de faţă nu avem nicio idee cu ce s-ar putea face acolo, ca aceasta să devină utilă dacă ar fi renovată. O posibilitate ar fi să vină Jandarmeria înapoi, Poliţia să intre acolo, să facem un muzeu al Ţării Chioarului, poate. Dar ar trebui să vină un investitor acolo. Să zicem că noi am putea să rezolvăm, până la urmă, finanţarea pentru reabilitare. Însă rămâne întrebarea: ce utilitate îi dăm după aceea?! Cred că numai aşa, să vină Poliţia, Jandarmeria, ceva asociaţii din zona Chioarului, care să facă ceva acolo, să dăm câteva săli pentru muzee. Altă variantă, deocamdată nu văd…”

Renovarea clădirii a mai fost abandonată odată

Ioan Buda - primarul oraşului Şomcuta Mare
Ioan Buda – primarul oraşului Şomcuta Mare

Imobilul a fost preluat de administraţia locală, la mijlocul anilor 2000, tocmai în scopul de a-l reabilita şi a muta apoi primăria acolo. Proiectul, însă, a fost sortit eşecului. De asemenea, între timp, primăria s-a mutat într-un alt sediu, mult mai mare, unde a funcţionat judecătoria, care s-a desfiinţat, aşa că acum această mutare a căzut: „În prezent primăria are spaţii suficiente în actualul sediu. Să te duci de aici dincolo, nu ar avea sens. Dacă administraţia locală era în sediul vechi, sigur că atunci ne-am fi mutat acolo. Că pentru asta s-a şi optat pentru clădirea armatei ca să o preluăm noi, prin 2005, de la Ministerul de Interne. Pentru a o transforma în locaţie administrativă, a fost trecută la noi. A fost chiar un proiect licitat pentru asta. La momentul respectiv, cred că prin 2006, s-a adjudecat licitaţia la 2,8 milioane de lei pentru reabilitare, însă din cauza lipsei de fonduri şi din alte motive, nu s-a mai concretizat”, a conchis Ioan Buda. Localnicii cu care am stat de vorbă sunt de acord, cu toţii, că imobilul ar trebui reabilitat, indiferent de utilitatea lui viitoare, deoarece reprezintă o pată urâtă pe faţa oraşului, la fel ca şi cinematograful, aflat tot în paragină.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.