Ţigări de contrabandă ascunse în mai multe autoturisme special modificate

0
231

Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat peste 26.000 pachete cu ţigări de contrabandă, marfă ce urma să fie comercializată pe piaţa neagră de desfacere din România.
• În data de 18 octombrie, PTF Halmeu, judeţul Satu Mare, s-au prezentat pentru a intra în ţară, patru bărbaţi, trei cetăţeni maghiari şi un cetăţean român, cu vârste cuprinse între 19 şi 36 de ani, la volanul unor autoturisme înmatriculate în Ungaria, Ucraina şi România.
Existând suspiciuni că aceştia ar putea transporta ţigări de provenienţă ucraineană, poliţiştii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali, au efectuat controale amănunţite asupra maşinilor.
Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în spaţii special amenajate în rezervor, într-o canistră, în sistemul de ventilaţie, într-un lonjeron, în portiere, în tavan şi în spătarele scaunelor, cantitatea totală de 1.242 pachete cu ţigări, diferite mărci, de provenienţă ucraineană.
Ţigările, în valoare de peste 5.600 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar şoferii au fost sancţionaţi contravenţional fiecare cu amendă în valoare de 5.000 lei. Totodată, autoturismele folosite în activitatea infracţională au fost reţinute de către autorităţile vamale până la plata amenzilor, având în vedere că aveau spaţiu special amenajat pentru transportul ţigărilor.
• Poliţiştii de frontieră din Sarasău au descoperit, abandonate în apropierea frontierei de stat, 21 de baxuri cu ţigări.
Coletele au fost transportate la sediu, unde, în urma inventarierii, s-a constatat că acestea conţin 10.500 pachete cu ţigări, de diferite mărci, în valoare de 122.800 lei.

Cetăţean ucrainean trimis în judecată pentru dare de mită

În data de 12 octombrie 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, ca urmare a finalizării urmăririi penale şi a activităţilor realizate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Z.Y., cetăţean ucrainean, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
În fapt, în perioada 8-18.09.2017, Z.Y. a promis unui funcţionar din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei suma de 2.000 euro, iar la data de 19.09.2017 i-a remis acestuia sumele de 1.500 euro şi 600 dolari SUA. În schimbul banilor, Z.Y. i-a solicitat funcţionarului să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să îi furnizeze date şi informaţii din sistemul de supraveghere a frontierei de stat, prin comunicarea unui interval de timp în care o anumită zonă de frontieră este nesupravegheată, pentru facilitarea unor activităţi de contrabandă cu ţigări, pe relaţia Ucraina-România. Poliţistul de frontieră a refuzat oferta şi a sesizat DGA – SJA Maramureş, care a realizat probatoriul în cauză. În ultimii 6 ani, funcţionarul denunţător a sesizat de 3 ori DGA – SJA, cu privire la tot atâtea încercări ale unor cetăţeni de a-i oferi mită
În data de 19.09.2017, procurorii au dispus faţă de cel în cauză punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită şi reţinerea preventivă pentru 24 de ore. În data de 20.09.2017, Z.Y. a fost prezentat Tribunalului Maramureş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, admisă de instanţa de judecată.
Dosarul a fost înaintat spre judecare, Tribunalului Maramureş.

Contrabandă cu ţigări şi comerţ ilicit

În perioada 18-19 octombrie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au derulat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor de natură economico-financiară şi pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea faptelor ilicite care se comit în domeniul contrabandei cu ţigări şi în domeniul cu produse agro – alimentare.

• În urma activităţilor de verificare, la 12 persoane fizice şi la sediile a 26 societăţi comerciale, poliţiştii au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi la Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Valoarea amenzilor aplicate este de 24.000 lei.
• De asemenea, poliţiştii au confiscat ţigări, produse alimentare şi legume pentru care nu au putut fi prezentate documente legale, în valoare de peste 1.000 lei, şi au ridicat în numerar suma de 1.456 lei. Totodată, a fost întocmit dosar penal pentru o infracţiune de contrabandă şi se continuă cercetările pentru identificarea şi tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate.
• Şi poliţiştii Biroului de Ordine Publică din Sighetu Marmaţiei au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale, de peste 3.500 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.