În noaptea de sâmbătă spre duminică, se trece la ora de iarnă

0
136

Schimbarea orei şi trecerea la ora de iarnă se face în ultima duminică din luna octombrie. În acest an, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 28 spre 29 octombrie 2017, sâmbătă spre dumincă, când ora 4.00 devine ora 3.00. Trecerea la ora de iarnă înseamnă ca vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi. Astfel, duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara şi toamna, este folosit în peste 100 de ţări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară în 1932.
Ora de iarnă este ora legală oficială standard şi este legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.
Ora de iarnă este numită, astfel, prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.
Cel care a gândit prima dată ca posibilă introducerea acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez, Hudson în, anul 1898.
Nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de ţări din întreaga lume. În plus, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vară.
Pentru următorii ani, trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date: • 2018: 25 martie – 28 octombrie • 2019: 31 martie – 27 octombrie • 2020: 29 martie – 25 octombrie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.