Activitatea şi rezultatele IPJ Maramureş în primele 9 luni din 2017

0
281

• infracţiunile sesizate au înregistrat o scădere cu aproximativ 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior • în mediul urban au înregistrat creşteri Baia Mare (+3%) şi Borşa (+1%) • în mediul rural au înregistrat creşteri: Baia Mare (+11%), Târgu Lăpuş (+1%), Şomcuta Mare (+13%) şi Baia Sprie (+8%) • infracţiunile contra persoanei au scăzut cu 8%, iar infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 7% • din categoria infracţiunilor contra patrimoniului se observă că furturile au scăzut cu 5%, iar tâlhăriile cu 47% • cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuinţe (13% din total) şi din societăţi comerciale (12% din total) •

IERI, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, comisar şef Ionel TODORAN, a organizat o întâlnire cu mass-media locală, ocazie cu care a prezentat activitatea şi rezultatele inspectoratului în primele 9 luni din 2017 şi admiterea, din ianuarie 2018, la şcolile de agenţi de poliţie din Câmpina şi Cluj-Napoca. Iată, succint prezentate, informaţiile.

Gestionarea resurselor umane şi logistice

La 1 octombrie 2017, gradul de ocupare a funcţiilor prevăzute era de 88,6 %, după ce, în primele 9 luni ale acestui an, au încetat raporturile de serviciu 68 de poliţişti (19 ofiţeri şi 49 agenţi) iar alţi 15 poliţişti au plecat în alte structuri din cadrul MAI. Au plecat poliţişti cu experienţă, profesionişti, dar este o problemă cu care se confruntă întreaga Poliţie Română iar IGPR a găsit, deja, câteva soluţii pentru remedierea deficitului de personal. Acest fapt nu şi-a pus deocamdată amprenta asupra evoluţiei infracţionalităţii, deoarece cei care au rămas depun eforturi susţinute pentru a ţine sub control fenomenul infracţional şi pentru ca cetăţenii judeţului nostru să se simtă în siguranţă.
Pentru completarea necesarului au venit 23 de poliţişti de la alte structuri ale MAI şi au fost încadraţi 45 de poliţişti.
Pentru îndeplinirea misiunilor specifice, unitatea are la dispoziţie 229 de autospeciale (44,29% din necesar).

Deservirea comunităţii şi prevenirea criminalităţii

Scăderea infracţionalităţii se reflectă şi prin reducere numărului de apeluri de urgenţă care au necesitat intervenţia poliţiei: în primele 9 luni ale acestui an poliţiştii maramureşeni au avut 11.809 intervenţii, la evenimente sesizate prin SNUAU 112. În aproape 67% din cazuri timpul de intervenţie al echipajelor de ordine publică a fost de sub 10 minute. În medie, poliţiştii au 43 de intervenţii pe zi, doar la solicitările prin numărul unic de urgenţă 112.
În anul 2017 priorităţile în domeniul prevenirii sunt: prevenirea delinc­ven­ţei juvenile şi a victimizării minorilor şi prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.
Evoluţia fenomenului infracţional
În primele 9 luni ale acestui an au fost sesizate cu 8,8% mai puţine infracţiuni, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, criminalitatea sesizată aflându-se în scădere pentru al treilea an consecutiv. Este îmbucurător faptul că infracţiunile de natură judiciară au scăzut cu 9%.
Din perspectiva repartiţiei pe medii de producere, în mediul urban criminalitatea a scăzut cu 7%, în mediul rural au fost sesizate cu 12% mai puţine infracţiuni (acest indicator fiind în scădere pentru al patrulea an consecutiv), iar infracţiunile comise în străinătate au scăzut cu 16%.
Preocuparea poliţiştilor pentru constatarea şi combaterea fenomenului infracţional a condus la creşterea ponderii infracţiunilor sesizate din oficiu, din totalul infracţiunilor sesizate, de la 28,4% – în 9 luni 2016, la 31,7% – în acest an.

Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă

În ceea ce priveşte infracţiunile comise cu violenţă, în primele 9 luni din 2017 s-au înregistrat 7 infracţiuni de omor şi 2 infracţiuni de tentativă la omor, cu identificarea tuturor autorilor acestor fapte, dispunerea de măsuri privative de libertate faţă de aceştia şi trimiterea lor în judecată. Într-unul dintre cazuri suspectul este internat la Spitalul de Psihiatrie din Ştei.

Criminalitatea contra patrimoniului

Şi infracţiunile contra patrimoniului se află pe un trend descendent, pentru al treilea an consecutiv, fiind sesizate cu 7% mai puţine decât în anul 2016. Dintre acestea, furturile s-au redus cu 5% iar tâlhăriile cu 47%.
În acest an cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuinţe şi din societăţi comerciale, dar în scădere faţă de anul trecut.
Se remarcă totuşi o creştere a furturilor din autoturisme şi a furturilor din buzunare/poşete/genţi, pentru informarea populaţiei fiind derulate activităţi preventive în acest domeniu.
Au fost de asemenea înregistrate mai puţine înşelăciuni, în special în cazul înşelăciunilor prin metoda „accidentul”, cetăţenii dând dovadă de mai multă precauţie în acest an.
Sprijinului acordat structurilor operative de către cele 8 cupluri chinologice a dus la identificarea autorilor mai multor infracţiuni de furt şi tâlhărie, la recuperarea unor bunuri sustrase de infractori, la succesul unor acţiuni de identificare şi reţinere a urmăriţilor naţional şi internaţional şi la depistarea a cca. 18.000 pachete cu ţigări, ascunse de contrabandişti.
Criminalitatea economico-financiară
Activităţile poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii economice în domeniul evaziunii fiscale au avut ca rezultat creşterea, în primele 9 luni din 2017, cu 17% a valorii totale a prejudiciului recuperat în dosarele penale instrumentate, iar pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu tutun şi produse din tutun, relevante sunt cele peste 105.000 de pachete cu ţigări, indisponibilizate. Totodată, în cadrul dosarelor penale instrumentate au fost indisponibilizate 10 mijloace de transport auto, folosite la săvârşirea de infracţiuni, în valoare totală de aproximativ 90.000 lei.
În ceea ce priveşte combaterea faptelor de corupţie, poliţiştii serviciului au avut în lucru în acest an 23 de dosare penale în care au fost identificate, cercetate şi deferite parchetelor 35 de persoane, 9 dintre acestea fiind deferite Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul silvic

În domeniul silvic, structurile specializate ale IPJ Maramureş au efectuat peste 750 de controale, din care 75% pe linia legalităţii transportului de material lemnos. Au fost constituite 290 de dosare penale privind infracţiuni silvice şi asociate, urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor sau a sesizării acestora prin plângeri sau denunţuri şi au fost soluţionate 231 de dosare penale.
De asemenea, a fost confiscată cantitatea de aproximativ 1.500 mc ma­terial lemnos, în valoare de peste 300.000 lei, şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 754.000 lei.
Un exemplu semnificativ în acest domeniu îl constituie dosarul penal complex instrumentat de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică Maramureş, în care 19 persoane, din judeţele Sălaj şi Maramureş, sunt cercetate pentru una sau mai multe din următoarele infracţiuni: complicitate la tăiere fără drept şi furt de arbori, conflict de interese, omisiunea sesizării, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Acestea sunt bănuite că ar fi creat un prejudiciu de 2.600.000 lei Fondului de Conservare şi Regenerare a Pădurilor şi bugetului de stat.
În urma celor 20 de percheziţii efectuate de poliţişti la sediile unor ocoale silvice, la societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane, precum şi urmare a extinderii cercetărilor efectuate în acest dosar, s-au dispus măsuri preventive faţă de 14 persoane (3 arestări preventive, un arest la domiciliu şi 10 măsuri de control judiciar) iar alte 5 persoane sunt cercetate în stare de libertate.

Siguranţa traficului rutier

Acţiunile poliţiştilor maramureşeni au vizat asigurarea unui climat de disciplină şi siguranţă rutieră pe drumurile publice din judeţ. În urma acţiunilor desfăşurate au fost constatate 769 de fapte penale şi au fost aplicate aproximativ 34.100 de sancţiuni contravenţionale. Au fost ridicate, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, peste 2.800 de permise de conducere, cele mai multe pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 50 km/h şi nerespectarea normelor privind depăşirea şi au fost retrase aproape 900 de certificate de înmatriculare.
Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie soldate cu victime produse în perioada ianuarie-septembrie a acestui an arată faptul că, în comparaţie cu perioada similară a anului anterior, numărul evenimentelor rutiere a scăzut cu 16,5% (-24 accidente) şi au avut ca urmări: 29 de morţi, 119 răniţi grav şi 48 răniţi uşor.
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum şi încălcarea normelor rutiere de către pietoni.
Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase.
Poliţiştii serviciului au iniţiat, organizat şi participat la 15 acţiuni proprii şi acţiuni naţionale, în cadrul cărora au fost efectuate 231 de controale pe linie de arme şi muniţii, pe linia substanţelor toxice ori periculoase, pe linia materiilor explozive şi au desfăşurat activităţi de documentare cu privire la respectarea prevederilor legale privind vânătoarea.
În urma activităţilor specifice desfăşurate, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 94 de arme, 280 kg de articole pirotehnice, muniţie, 300 kg carne de vânat şi alte bunuri. De asemenea, au fost anulate 70 de permise de armă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.