”A FI SAU A AVEA”

0
116

Sub această interogaţie se va desfăşura astăzi, 6 noiembrie, o reuniune publică pusă în valoare de prezenţa unui intelectual rasat, cunoscut şi drag nouă, domnul Călin Georgescu. Îl aşteptăm ca întotdeauna cu nerăbdare, doritori de a-i urmări informaţiile aduse cu sine, punctele de vedere incitante şi comentariile atât de pertinente.
”A fi sau a nu fi”, medita pe scena vieţii personajul shakespearian cunoscut.”To be or not to be”, rostea el, de fapt, în limba sa.
Problema este, vom folosi şi noi această sintagmă? Are rost, mă întreb eu cel de azi? Fireşte, că nu. Şi asta pentru simplul motiv că pentru noi nu e o chestiune de ”DACĂ” ci, de ”CUM”.
Ne aflăm într-un punct crucial al existenţei noastre ca naţie. Vrem să ajungem la liman, ca de acolo să căutăm a merge mai departe în condiţii normale de temperatură şi presiune. Cu şanse mai bune pentru noi ca popor, ca ţară. Dar de unde s-o apucăm? De ce să ne legăm? Mă aştept ca distinsul nostru oaspete, aflat la noi, în Maramureş, nu pentru prima oară, să ne delecteze cu puncte de vedere inedite, atrăgătoare, folositoare. Ne motivează aşteptările, platforma sa intelectuală recunoscută, lecturile vaste din diversele biblioteci ale lumii, experienţa de invidiat.
Aşadar, a fi ce? Ştim cu toţii că ne dorim să fim o naţie prosperă şi demnă între naţiile lumii. Dorim asta, ştiind de la ce plecăm, cunoscând ce comori ascunde zestrea noastră umană, spirituală şi materială. România deţine bogăţii în sol şi subsol pe care alţii nu le au. La extemporalele istoriei am obţinut rezultate care ne onorează. Istoria ne este bogată în valori comparabile cu ale altora ori cu valori pe care alţii nici măcar n-au visat să le aibă. Şi atunci, mă întreb? De ce n-am găsi, prin proprie strădanie, sprijiniţi de cei care cred în noi, drumul spre o societate mai bună? Nu doar că merită să încercăm ci, afirm cu mâna pe inimă, avem această obligaţie.
Aşadar, ştim ce VREM să devenim, ce AVEM, de asemenea. În clipa istorică în care trăim, ştim prea bine că a avea ceva nu este suficient. Important este să şi ŞTIM ce avem şi cât înseamnă asta în comparaţie cu alţii, pentru a pricepe mai bine marea răspundere ce stă pe umerii noştri în a valorifica totul. Dar nici asta nu e suficient. ŞTIM să facem ce trebuie cu bruma de avere mondială pe cap de locuitor ce ne-a fost rezervată? PUTEM să facem ce trebuie cu ea? Şi, în sfârşit: VREM s-o valorificăm cu adevărat?
Iată întrebări, care pe mine nu mă lasă să dorm. Caut pe cât pot răspunsuri. Aştept, în acelaşi timp, rezultatul reflecţiilor unor oameni ce doresc să ne stea alături în căutarea lor.
Domnul Călin Georgescu se dovedeşte un asemenea om pornit în descifrarea de sensuri, pe direcţii fundamentale care ne răscolesc existenţa.Voi fi în sală, alături de dumneavoastră, sper, pentru a-i recepta mesajele.
Nicolae BUD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.