Preasfinţitul Vasile Bizău a participat la Întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa

0
203

Preasfinţitul Vasile Bizău a fost prezent la întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa, găzduită în acest an de către Eparhia Catolică Ucraineană „Sfânta Familie” din Londra, Eparhie păstorită de către Excelenţa Sa, Episcopul Hlib Lonchyna.
Întâlnirea a avut loc la Centrul pentru Unitate a Mişcării Focolarilor, la Welwyn Garden City. „Au fost zile intense de întâlniri, conferinţe, dezbateri, dar mai ales de fraternitate şi rugăciune, în care au fost împărtăşite speranţele şi suferinţele, proiectele şi dificultăţile Bisericilor Catolice Orientale din Europa”, citim în comunicatul dat la finalul întâlnirii.
Au participat în jur de 40 de episcopi, preoţi şi cateheţi, veniţi din toată Europa, care au reflectat şi asupra situaţiei credincioşilor catolici orientali care trăiesc în diaspora, în aceste zile aniversându-se 60 de ani de existenţă a Eparhiei Ucrainene „Sfânta Familie” din Londra, gazda întâlnirii.
Însuşi Papa Francisc a transmis un salut Episcopilor reuniţi la Londra, prin persoana Nunţiului Apostolic în Marea Britanie, E. Sa. Edward J. Adams: „Papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică asupra întâlnirii şi a transmis salutul său credincioşilor din Eparhia Ucraineană şi în special, Arhiepiscopului Major”, citim în comunicat. Prezenţi la întâlnire au fost şi reprezentanţi ai Bisericilor Anglicană şi Ortodoxă, pe care episcopii au numit-o „dovadă a bunului climat ecumenic din această Ţară”.
Potrivit aceluiaşi comunicat, s-a vorbit, în cadrul dezbaterilor, despre importanţa catehezei şi a mistagogiei (iniţiere în misterele sacre), ca forme privilegiate de a-L vesti pe Hristos. Acestea să fie bazate pe Evanghelie, pe textele liturgice, pe iconografie, cu scopul de a „conduce credincioşii la contemplarea misterului lui Hristos, Cuvânt al lui Dumnezeu întrupat din Spiritul Sfânt şi din Fecioara Maria”. În cadrul Sfintelor Liturghii celebrate împreună, Episcopii s-au rugat pentru pacea şi reconcilierea poporului ucrainean, precum şi pentru creştinii persecutaţi în Orientul Mijlociu.
Următoarea întâlnire a Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa se va desfăşura, în perioada 14-17 iunie, în Eparhia Italo Albaneză de Lungro, Italia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.