Răsună Valea Bistrei

0
383

Asociaţia Corală “Gră­nicerii Văii Bistrei” din Voislova, judeţul Caraş Severin, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Lo­cal al Comunei Zăvoi şi Parohia Ortodoxă Română din Voislova au organizat Festivalul Coral „Răsună Valea Bistrei”, în cadrul evenimentului Rugă la Voislova, manifestare similară cu hramurile bisericilor de la noi, dar cu o mai mare întindere în timp (începe joia şi se termină duminică seara). În această perioadă, cetăţenii localităţii caută să fie liberi pentru a-şi putea primi şi ospăta invitaţii.
La sărbătoarea cărăşenilor a fost invitat şi Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare, gazdele lor fiind corul din localitate, care a fost invitat şi a participat la a VII-a ediţie a Festivalului Coral Interjudeţean Valentin Băinţan din 2016.
La festivalul celor din Voislova au participat Grupul Folcloric „Doina Bistrei” a Şcolii Gimnaziale din localitatea Măru, Corul Catedralei „Învierea Maicii Domnului” din Caransebeş, dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu, Corul Casei de Cultură din Dudeştii noi, judeţul Timiş, dirijat de Aurel Nica, Corul Parohiei „Sfântul Nicolae” din Bocşa Română, dirijat de preotul Silviu Ferciug, Corul „Grănicerii Văii Bistrei”, dirijaţi de prof. Daniela Chiţiga, organizatorii festivalului, şi Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare, dirijat de profesorul Andrei Dragoş.
Acţiunile festivalului au fost primele după lucrările de renovare capitală a căminului cultural din Voislova, aşa că acţiunea culturală nouă fiind prima ediţie de festival în casă nouă.
Repertoriul prezentat de formaţiile participante a conţinut cu preponderenţă muzică religioasă şi prelucrări din folclor, excepţie făcând corul finteuşean, care a dedicat evoluţia din festival centenarului Marii Uniri, cântând muzică patriotică şi câteva piese prelucrate din frumosul folclor maramureşean.
Organizatorii, prin primarul comunei şi domnul Mihuţ Firuţ, directorul festivalului, au oferit participanţilor diplome, cupe şi cuvinte frumoase de apreciere pentru prestaţia scenică.
Duminică, 29 octombrie, Corul din Finteuş, împreună cu părintele paroh de la Biserica Ortodoxă din Voislova, au oficiat Sfânta Liturghie în cadrul sărbătorii de rugă de la Voislova.
Trebuie să menţionez că am fost primiţi de către cei din Voislova în mod deosebit, oferindu-ne o găzduire foarte bună, cu tot ce se putea oferi şi cu o atenţie deosebită.
Finteuşenii îi cunosc bine pe bănăţenii din Valea Bistrei, relaţia lor cu formaţiile corale din zonă a început în 1984 prin parteneriat cu „Corala Margana” din Marga, condusă de profesorul doctor Dumitru Jompan, care în acest an va sărbători 115 ani de la înfiinţare. Corala din Marga şi-a încetat o perioadă activitatea, noi finteuşenii contribuind la impulsionarea reluării repetiţiilor, prin invitaţia de participare a corului la a VI-a ediţie a Festivalului Coral Interjudeţean „Valentin Băinţan” din 2015, iar Corul „Grănicerii Văii Bistrei” s-a înfiinţat în anul 2015, tot din acest motiv şi tot sub îndrumarea profesorului Jompan.
Muzica este o lege morală, ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereţii, viaţă şi veselie tuturor lucrurilor. Muzica este esenţa ordinii, înălţând sufletul către tot ce este mai bun, drept şi frumos spunea Platon, iar cântatul în cor, cântatul împreună înseamnă pentru comunitate o victorie a spiritului, o victorie a frumosului asupra răului şi urâtului, corul este un mesager al unităţii, al frumosului, al păcii şi liniştii, al coeziunii între semeni, între oameni.
Andrei Dragoş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.