Sfântul Anton – Sfântul din sufletul Băii Mari

0
561

Biserica „Sfântul Anton de Padova” din Baia Mare este o clădire monument construită în anul 1402 de către Ordinul Minoriţilor, edificiu ce a fost amplu restaurat în secolul al XIX-lea. După ce au fost alungaţi în 1948, călugării franciscani s-au întors în această biserică în septembrie 2009. Majoritatea băimărenilor au trecut şi s-au rugat în frumoasa biserică. Acum acolo este o rană deschisă de când un creştin fără suflet a distrus iremediabil statuia Sfântului Minunilor.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Acum câteva seri, târziu, aproape de miezul nopţii, îmi sună telefonul. Răspund. Era o doamnă respectabilă din comunitatea noastră catolică şi care, cu glasul înecat în lacrimi, mi-a spus că a fost la slujba de la ora 18.00 la Biserica Sfântul Anton de Padova din Piaţa Mică din Baia Mare, biserica de suflet a copilăriei mele, iar preotul i-a anunţat că statuia Sfântului Anton, la care aproape fiecare dintre noi băimărenii am spus o rugăciune în această viaţă, a fost vandalizată ireparabil. Doamna mă sunase ştiind că şi eu şi mama mea, de multe ori ne gă­sim liniştea acolo şi eram pentru ea o speranţă a aducerii Sf. Anton înapoi în biserica noastră dragă. Era o oră târzie, iar gândurile mele erau tulburate de ceea ce aveam să fac a doua zi, la Cluj, unde urma să plec în zorii zilei, la 5.00 dimineaţa, pentru a-mi duce cu demnitate, cu onoare, curaj şi în adevăr o cruce. I-am spus doamnei, din toată inima mea, ştiind că e unul dintre cele mai nobile gesturi pe care le pot face pentru mine, pentru mama mea, pentru băimăreni, pentru sufletul tatălui meu şi al bunicilor mei, şi din dragoste pentru Sfântul Anton şi pentru Dumnezeu, că voi vorbi la prima oră a dimineţii cu preotul şi voi readuce statuia Sfântului Minunilor înapoi în biserica noastră. O statuie nouă pe care simţeam că o voi găsi la Padova, ajutat fiind de prietenul meu călugărul Vasile, maramureşean din Ieud, unul dintre cei 40 de călugări franciscani care îl veghează pe Sf. Anton, acasă, la Padova.”
Aşadar, în cel mai scurt timp, Cătălin Cherecheş va aduce în biserica din sufletul oraşului nostru o statuie a Sfântului Anton, la care cei cu credinţă şi cu frică de Dumnezeu să poată rosti o rugaciune.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “Se făcea ora 7.30 şi intram în capitala Transilvaniei cu gândul la dreptate şi adevăr, dar mâhnit de rana sângerândă din biserica noastră dragă din Piaţa Mică. L-am sunat pe părinte şi l-am rugat să-mi acorde onoarea, privilegiul şi bucuria de a mângâia eu şi mama mea această rană, dăruindu-l pe Sfântul Anton înapoi bisericii noastre şi oraşului nostru. După o zi în care, pentru a nu ştiu câta oară mă întrebam de ce sunt eu într-o poveste în care trebuie să învăţ despre urât, despre nedreptate, des­pre minciună, spre seară mă bucură şi mă surprinde cu telefonul său călugărul Vasile de la Basilica Sfântului Anton din Padova, tocmai când vroiam să îl deranjez eu pentru a-l ruga să ne ajute. Din iubire pentru Dumnezeu, din mulţumire şi dragoste pentru Sfântul Anton, în cel mai scurt timp, prin onoarea ce mi-a fost acordată, voi dărui bisericii şi oraşului nostru o statuie a Sfântului Anton, care să dăinuiască pentru sute de ani de acum încolo.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.