În 8 şi 9 noiembrie, în Baia Mare: Poveste de toamnă cu cântecul de suflet al românilor

0
506

Povestea de toamnă a Festivalului-concurs de romanţe, organizat de Ansamblul Naţional Folcloric “Transilvania” din Baia Mare, a ajuns la ediţia a VII-a.
Cine n-a fredonat, măcar o dată, „Am iubit doi ochi albaştri”, „La căsuţa cu zorele”, „Pe umeri pletele-i curg râu”, “Zaraza” sau…, adică cele mai frumoase romanţe, pline de sensibilitate şi tandreţe? Prinse în vârtejul timpului contemporan, dorul şi nevoia de iubire se scriu şi se cântă astăzi pe alte note, cu alte tonuri muzicale, cu alte ritmuri. Aşa că se induce tot mai mult ideea că vremea romanţei a cam trecut.
Şi, totuşi, trăirile frumoase nu dispar aşa uşor. Sufletul omului nu se schimbă atât de mult. O demonstrează festivalurile de romanţe, printre care se numără şi cel din Baia Mare. Un festival care atestă că romanţa rămâne o extensie a sufletului de român, că ea exprimă dorul şi nevoia de iubire, bucuriile, dezamăgirile şi speranţele pe care le simte în cursul vieţii. Că a fost plămădită, ca gen muzical, din sufletul românului. Mai bine de un secol, romanţa s-a bucurat de succes şi de aplauzele publicului, până nu demult, sau poate şi acum, petrecerile de toate felurile începeau cu ritmurile îndrăcite de joc şi voie bună şi se terminau cu duioasele romanţe.

Bianca Ionescu
Bianca Ionescu

Este meritul Ansamblului Folcloric Naţional “Transilvania” (director Iuliana Dăncuş), care promovează folclorul autentic, că nu lasă să moară acest gen de muzică, că îl readuce în fiecare an în atenţia celor care iubesc muzica, dar mai ales a generaţiilor mai tinere, care se pot exprima foarte bine şi prin lirismul romanţei. Deşi au alte gusturi muzicale, alte dorinţe, tinerii iubesc frumosul şi romanţa.
În festivalul-concurs, organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş, s-au înscris 14 concurenţi, printre care şi japoneza Ato Sumi. Cea mai tânără concurentă este Paula Coteţ, în vârstă de 15 ani, iar la cei 79 de ani ai săi, Ştefan Honţilă este decanul de vârstă.
Nu ocoliţi evenimentul acesta muzical, faceţi-vă timp şi treceţi în 8 şi 9 noiembrie pe la Teatrul Municipal să-i ascultaţi pe concurenţi. Şi să-i aplaudaţi şi pe Bianca Ionescu, Vlad Miriţă, Alexandru Mânzat, Ionuţ Sima, Petrică Mureşan, Florin Estefan, Cristina Ioan, Gabriela Şeicaru Iuga, câştigătoarea ediţiei 2016, care vor întregi tabloul frumos de toamnă cu cântecul de suflet al românilor. Biletele se găsesc la sediul Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, Baia Mare, Bd. Traian nr. 8.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.