În amintirea sfinţilor închisorilor comuniste

0
165

Liceenii de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare şi-au amintit pentru o oră de jertfa celor din închisorile comuniste. La liceul băimărean, a fost organizată o activitate menită să aducă la lumină istoria acelor vremuri. S-au recitat poezii scrise de cei trecuţi prin calvarul închisorilor comuniste şi s-a evocat personalitatea celor care au avut de suferit de pe urma regimului comunist. La acţiune au participat peste 200 de elevi din clasele VI-XII. Dascălii sunt convinşi că prin această activitate au reuşit să atingă coarda sensibilă a multor suflete.
„După 28 de ani de la Revoluţie, se cuvine să ne amintim şi să preţuim memoria celor care au trăit perioada întunecată a comunismului, în care valorile umane şi drepturile omului au fost călcate în picioare de regimurile totalitare din blocul sovietic. Cei care au avut forţa şi curajul de a suporta ani grei de temniţă pentru un ideal sunt şi vor rămâne LUMINĂ CĂLĂUZITOARE pentru demnitate şi adevăr. Generaţia noastră nu are o percepţie clară asupra totalitarismului comunist şi de aceea este bine să-l studiem, să cunoaştem ororile la care au fost supuşi părinţii sau cunoscuţii noştri, dar mai ales de mare importanţă este cunoaşterea frumuseţii interioare a elitei româneşti”, a punctat eleva Daria Popan. La rândul său, Estera Ciurdaş a evidenţiat faptul că “persoanele care au suferit în închisoare nu s-au revoltat împotriva destinului … oameni politici, scriitori, preoţi, episcopi, intelectuali de seamă ai vremii, au lăsat TOTUL, crezând cu putere într-o ŢARĂ FRUMOASĂ ŞI UNITĂ, în care fiecare îşi are locul său”.
Au colaborat la acest proiect: prof Adriana Şovago, prof. Adrian Iercoşan, prof. documentarist Georgiana Petreuş şi dr. Petronela Maria Mureşan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.