Sărbătoare la romii din Şomcuta Mare

0
481

De mult timp, Asociaţia „Ave Roma” din Şomcuta Mare (cartierul Calea Mireşului), preşedinte Tudor Lăcătuş, cunoscut sub pseudonimul „Elvis Romano”, întreţine relaţii de colaborare şi sprijin material cu Asociaţia „Active-Fredreyzer” din Norvegia, preşedintă Helga Arntzen.
În această vară, cele două asociaţii, împreună cu Primăria oraşului Şomcuta Mare şi primarul Gheorghe Ioan Buda, au realizat o acţiune prin care au finanţat construcţia a şase case şi repararea unui număr de zece acoperişuri pentru familiile sărace de rromi din cartierul şomcutean.
În perioada 4-5 noiembrie 2017, un grup de 40 de norvegieni au venit la Şomcuta Mare, pentru a vizualiza şi recepţiona lucrările din proiectul finanţat. Duminică, au fost în vizită pe Calea Mireşului. Au trecut pe la toate cele şase case construite şi pe la lucrările de reparaţii efectuate la acoperişurile altor zece case, apreciind calitatea lucrărilor şi promiţând continuarea acţiunii în anul următor, prin construirea altor case noi.
Cei din Calea Mireşului au organizat, la restaurantul Paty Parc din Şomcuta, o sărbătoare pentru prietenii norvegieni, în care au sărbătorit evenimentul, dar şi împlinirea a 75 de ani de viaţă ai doamnei Helga Artzen, artizanul acestei ac­ţiuni. La sărbătoare a participat Alexandru Cozma, subprefectul de Maramureş, şi Gheorghe Ioan Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare, care în discursurile rostite au apreciat acţiunea şi propunerea de continuare, iar doamnei Helga i-au oferit diplome de excelenţă şi flori, dorindu-i multă sănătate şi putere de muncă.
Toate au fost bune, iar gazdele au excelat prin muzica şi dansul specific ţiganilor, prin costumele lor înflorate, prin vivacitate şi exuberanţă, prin trăire artistică pe care o au în mod natural, prin faptul că le-au oferit norvegienilor muzică lăutărească şi muzică românească din diferite zone folclorice din România.

Andrei DRAGOŞ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.