Spiritul lui Augustin Cozmuţa la Cerneşti

0
429

Luni, 6 noiembrie, am fost la Cerneşti pentru a ne întâlni, într-un fel aparte, cu spiritul lui Augustin Cozmuţa în satul natal. La Biblioteca din Cerneşti, care-i poartă numele, într-o şezătoare literară, rude, educatori, autorităţi am reconstituit cu afecţiune şi preţuire portretul confratelui nostru, care a marcat apăsat cultura Maramu­reşului şi nu numai, în ultima jumătate de veac. A fost de faţă şi viceprimarul Ionel Gherghel. Doamna biliotecară Maria Latiş, cea care a organizat manifestarea ne-a fost o gazdă atentă, realizând şi o bogată expoziţie cu imagini şi cărţi ale jurnalistului şi eseistului din Cerneşti. Aşa am aflat în vitrină culegerea Nord Statornic (1973), care poate fi socotită prima exigenţă critică aplicată poeziei, prozei şi eseisticii din acea vreme. Antologatorul Augustin Cozmuţa nu a făcut compromis de valoare, dovadă că numele din culegere au confirmat în timp.
În prima parte a şezătoarei, rudele omagiatului (Ana Cozmuţa) au întors vremea înapoi pentru a evoca întâmplări sugestive din viaţa împreună. Apoi a vorbit în termeni adecvaţi evenimentului doamna Zina Nistor. A doua parte a fost dedicată prezentării jurnalului lui Augustin Cozmuţa, Anul 70 al vieţii mele, tipărit postum prin grija soţiei, Ileana Cozmuţa, care, cu spirit de Penelopă, îngrijeşte opera tipărită şi postumă a autorului nostru. După ce ne-a relatat împrejurările în care a fost scris acest jurnal, a ales pentru lectură câteva secvenţe care se referă la timpul satului natal: despre colindat, despre mama.
Doamna Raluca Hăşmăşan, redactor la revista „Nord Literar”, a evocat perioada în care Augustin Cozmuţa a fost secretar de redacţie al revistei. La jurnal fiind lector de carte, i-a fost la îndemână să facă aprecieri pertinente despre această creaţie postumă. Jurnalul i-a întărit convingerile pe care le avea despre Augustin Cozmuţa. S-a dovedit a fi un curajos scriind această carte, cu luciditate, în împrejurări delicate ale vieţii sale. I-a fost un model în multe întreprinderi culturale, preluând de la el şi rubrica „Revista revistelor”.
Am evocat şi eu timpul literar petrecut în preajma lui, dar mai ales cele peste două decenii cât am trudit împreună la cotidianul „Graiul Maramureşului”. Referitor la jurnal, după lectură, mi s-a conturat părerea că este cea mai bună carte a sa. Este când dramatică, fiind scrisă în ultimul an al vieţii sale, când înţeleaptă şi evocatoare, când se referă la împrejurările vieţii culturale din imediata apropiere. Pentru mine rămâne o carte de meditaţie şi curaj intelectual. Este un subiect deschis asupra căruia voi mai insista.
În încheiere, domnul Augustin Neaga, autor al mai multor cărţi, în care Augustin Cozmuţa a investit încredere, şi-a prezentat noile lui apariţii editoriale. În jurnal, autorul notează: „Augustin Neaga, om nu cu multe studii, dar cu un suflet mare aplecat peste istorie”. Doamna Maria Latiş, care, în deschiderea manifestării, ne-a prezentat un scurt film despre Augustin Cozmuţa, a ţinut să spună despre sprijinul consăteanului ei acordat bibliotecii prin sfaturi şi cărţi. Aşa că instituţia din comună îi poate purta cu mândrie numele. Aşa spiritul lui Augustin Cozmuţa stă în icoana satului. Fie această manifestare şi marcarea a doi ani de când Augustin Cozmuţa ne-a părăsit!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.