Cornurile la control!

0
334

Prima zi în care cornurile şi laptele au fost distribuite preşcolarilor şi elevilor de ciclu primar şi gimnazial din Maramureş a adus un val de reclamaţii la Consiliul Judeţean Maramureş.

Problemele au început încă de la primele ore ale dimineţii, când, primul proces-verbal a fost încheiat la Colegiul Naţional ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare, fiind semnat de către directorul instituţiei, Traian Covaciu, de administratorul Mariana Martin, de medicul unităţii şcolare, dar şi de reprezentaţii Consiliului Judeţean Maramureş, Ionela Florea şi Mihaela Muntean. În procesul-verbal încheiat se arată că ”produsul distribuit de SC Rosario Pan SRL nu corespunde din punct de vedere calitativ şi cantitativ, respectiv unele produse nu sunt coapte, altele sunt tari, nu au toate termenul de valabilitate ştanţat, sunt urme pe un corn de culoare verde, posibil mucegai, conţin unele urme de impurităţi şi unele, la indicaţiile doamnei doctor Muşuroia, par făcute din aluat remalaxat. Şcoala a încercat să ia legătura cu SC Rosario Pan SRL, dar la numărul de telefon indicat a intrat doar ton de fax. Unitatea şcolară a întocmit şi sesizare scrisă cu adresabilitate la Consiliul Judeţean Maramureş, Autoritatea Sanitar – Ve­terinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor şi SC Rosario Pan SRL. La faţa locului, reprezentanţii Consiliului Judeţean, respectiv inspector Mihaela Muntean şi consilier Ionela Florea au luat legătura cu reprezentanţii Autorităţii Sanitar Veterinare, iar la solicitarea unităţii şcolare s-au deplasat atât la şcoală, cât şi la societatea care produce şi distribuie produsele pentru a constata neregulile sesizate şi alte eventuale probleme”.
Un alt proces-verbal a fost încheiat de Şcoala Gimnazială ”George Coşbuc” din Baia Mare, semnat de directorul instituţiei, de administrator şi de reprezentantele Consiliului Judeţean Maramureş, în care se menţionează aceleaşi nereguli identificate şi la Colegiul Naţional ”Vasile Lucaciu” Baia Mare. Şcoala a reuşit să ia legătura telefonic cu un reprezentant al firmei distribuitoare, care a promis remedierea situaţiei, deşi acesta a arătat că se îndoieşte de faptul că acele cornuri ar fi tari, afirmând că ar fi fost coapte în noaptea dinaintea livrării. ”Unitatea şcolară a întocmit o sesizare scrisă cu adresabilitate la CJ Maramureş, ANSVSA, ANPC Maramureş şi SC Rosario Pan SRL, deoarece o problemă similară a fost înregistrată şi în urmă cu doi ani, însă atunci situaţia s-a remediat parţial”.
Următoarea informare a venit din partea lui Florin Vava, director al Şcolii Gimnaziale ”Vasile Lucaciu” din Şişeşti, care a informat conducerea CJ Maramureş că nu a recepţionat cornurile la şcoala din centru, întrucât a fost anunţat telefonic de coordonatoarele structurilor Şişeşti şi Dăneşti, că unele dintre cornuri nu au inscripţionate datele de expirare, sunt tari şi au considerat că nu pot fi consumate de către elevi.
După ce s-au primit reclamaţii şi de la Colegiul Economic ”Pintea Viteazul” din Cavnic, vicepreşedintele CJ, George Moldovan, s-a deplasat, alături de reprezentantele Consiliului Judeţean şi de reprezentantul ISJ Maramureş, inspectorul Elisabeta Kramarik, la cele două unităţi din Şişeşti şi Cavnic.
Procesul-verbal întocmit în Cavnic arată că, în urma sesizării primite, s-a efectuat un control la faţa locului, iar ”cornurile nu sunt proaspete, ambalajul este deteriorat, termenul de valabilitate nu este inscripţionat corect, unele cornuri par a fi făcute din aluat remalaxat şi produsele sunt tari. La faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţii ANPC MM şi ai Primăriei Cavnic”.
Ultimul proces-verbal, încheiat în Şişeşti, la Şcoala Gimnazială ”Vasile Lucaciu”, în prezenţa vicepreşedintelui CJ, George Moldovan, şi a reprezentantului ISJ Maramureş, Elisabeta Kramarik, arată că directorul şcolii, Florin Vava, va depune sesizare în scris şi verbal. ”SC Rosario Pan SRL a adus cornurile în jurului orei 8.30, însă directorul şcolii a refuzat preluarea produselor deoarece acestea erau tari, necoapte şi prezentau diferenţe de gramaj. Au fost luate doar câteva mostre pentru a fi prezentate autorităţilor implicate în program”, se arată în procesul-verbal întocmit la şcoala din Şişeşti.
Serviciul Juridic al Consiliului Judeţean verifică în amănunt obiectul contractului încheiat cu SC Rosario Pan SRL, urmând să fie luate măsurile legale care se impun. Vicepreşedintele George Moldovan a arătat faptul că instituţia Consiliului Judeţean a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş să ia legătura cu toate şcolile din judeţ, iar managerii şi administratorii unităţilor de învăţământ să refuze recepţionarea oricăror produse care urmează să fie distribuite copiilor şi care nu prezintă toate elementele de siguranţă. (a.b.m.)

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.