Numărul bolnavilor de cancer, în creştere în Maramureş!

0
259

• 12.200 cazuri în acest an •

Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, a vorbit în plenul Consiliului Judeţean Maramureş despre aparatura medicală pentru Centrul de Radioterapie ce a fost atribuită de Ministerul Sănătăţii spitalului nostru. De asemenea, Pintea a ţinut să puncteze importanţa dotării unităţii pe care o conduce, prin faptul că numărul pacienţilor cu cancer, care au nevoie de aceste aparate medicale, este în creştere în judeţul nostru.
Astfel, managerul spitalului a arătat că, din anul 2013, când a fost închis Compartimentul de Radioterapie al spitalului – deoarece aparatul existent reprezenta deja un pericol pentru vieţile oamenilor – a început să lupte pentru realizarea unui Centru de Radioterapie. Demersurile s-au finalizat săptămâna trecută, prin semnarea protocolului de atribuire a aparatelor medicale. Dacă la asta adăugăm şi faptul că numărul bolnavilor care vor beneficia de noua dotare este în creştere, atunci ne putem da seama de importanţa acestor achiziţii: „În anul 2017, există, la nivelul judeţului, 12.200 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, înregistraţi cu domiciliul în Maramureş. Numărul acestora este în creştere faţă de anul 2016, când au fost depistate 12.039 de cazuri. Tot anul trecut, s-au înregistrat 1.502 cazuri noi, iar 1.341 de pacienţi au decedat. Din aceştia, 90% aveau nevoie de radioterapie. Nu ştim câţi au făcut-o pentru că nu avem o evidenţă, oamenii nu se mai întorc din cauză că le este ruşine să spună că nu au bani să meargă în altă parte, pentru că nu au timp sau nu are cine să stea cu ei, pentru că oraşul Cluj e departe, Oradea, sau Debrecen la fel. Anul acesta, în primele şase luni, am avut 733 de cazuri noi. Din acestea, 550 de pacienţi ar fi trebuit să beneficieze de radioterapie. Iar nu ştim câţi au făcut-o!”, a explicat ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Judeţean ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.

Cancerul bronhopulmonar, cel mai răspândit

Incidenţa cancerului bronhopulmonar este în topul bolnavilor de cancer în judeţul Maramureş, conform evidenţelor spitalului: „În Maramureş, cancerul bronhopulmonar face cele mai mari ravagii, urmat de cancerul la sân şi cancerul de col uterin. În afară de asta, la pacienţii pentru care medical nu se mai poate face nimic, radioterapia ajută şi la alinare. Astfel, în fiecare an, peste 300 de pacienţi au nevoie de îngrijiri paleative cu ajutorul acestui aparat. Am dat aceste cifre ca să se înţeleagă îndârjirea cu care am luptat pentru dotarea spitalului cu aceste aparate. În fiecare zi ne confruntăm cu această boală cruntă, iar pacienţii au nevoie ca de aer de aparatura modernă. L-am rugat pe doctorul Dumitru Filip, şeful Secţiei de Oncologie, să-mi dea amănunte despre bolnavii de cancer şi el mi-a spus sec: acum avem 12.200 de pacienţi cu cancer în evidenţa Spitalului Judeţean Maramureş, dar o să avem 20.000. Diferenţa o reprezintă cei care vor trăi în următorii trei ani, deoarece şi alţi bolnavi din judeţele limitrofe se vor îndrepta către Centrul de Radioterapie din Baia Mare. Avem şi specialişti pregătiţi. Există patru medici în specialitatea radioterapie care în acest moment lucrează în Secţia Oncologie. Mai sunt încă trei medici care vor să vină. Avem doi fizicieni, dar şi asistenţi medicali pregătiţi”, a mai spus Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.