Protest spontan al angajaţilor APIA Maramureş

0
513

Câteva zeci de angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Maramureş au ieşit ieri la un protest spontan în faţa sediului central al instituţiei judeţene. Funcţionarii publici au protestat din cauza faptului că Legea salarizării unitare, ce îşi va arăta efectele din 1 ianuarie 2017, le va scădea lefurile.

Astfel, angajaţii APIA spun că salariile lor vor scădea în medie cu 700 de lei, conform unor simulări: „Este vorba despre un protest spontan al angajaţilor APIA, în legătură cu Legea salarizării unitare, în contextul în care nouă ne scad salariile, începând cu data de 1 ianuarie. Am făcut nişte simulări şi noi pierdem bani la salariu. Nu cerem bani în plus, să fie clar, doar vrem ca să ne rămână salariile la acelaşi nivel. Salariile vor scădea cu aproximativ 700 de lei, în medie, conform simulărilor noastre. Nu este o cifră oficială, dar cam pe acolo va fi realitatea începând de anul viitor. Ca formă de protest, timp de trei ore nu mai lucrăm deloc, dar pe urmă ne reluăm fiecare îndatoririle de serviciu. Dacă nu se vor lua măsuri, vedem ce se decide la nivel central, cu sindicatul mare – Cartel ALFA din care facem parte. Nu suntem singurii care protestează. Colegii noştri din ţară au ieşit şi ei tot acum, între orele 9 şi 12”, a declarat Silviu Ungur, liderul de sindicat al angajaţilor APIA Maramureş. „Muncim din greu! În ultimele două săptămâni, am plecat tot la 8 sau 9 seara acasă, din cauză că a trebuit ca azi să finalizăm clarificările cu teledetecţia, să trimitem dosarele. Deci, de muncit avem, însă când este atât de mult de lucru şi avem răspunderea pe care o avem, să ni se şi micească salariile, nu este un lucru normal, în condiţiile în care colegii de la centru sunt pe altă grilă de salarizare, deşi reprezentăm aceeaşi instituţie şi avem aceleaşi proceduri”, a spus un alt angajat nemulţumit al APIA Maramureş.

Conducerea APIA: protestul spontan nu afectează fermierii

Florin Urs, directorul executiv al APIA Maramureş

Florin Urs, directorul APIA Maramureş, este în temă cu toate nemulţumirile angajaţilor instituţiei, fiind afectat salarial inclusiv el de noua legislaţie, dacă aceasta va fi aplicată de la 1 ianuarie 2017. Totuşi, el a dat asigurări că niciun fermier nu a avut de suferit pe timpul protestului, acesta desfăşurându-se doar la sediul judeţean şi nu la centrele zonale: „Colegii mei au ieşit în faţa instituţiei pentru un protest spontan, aşa cum au spus, dintr-un singur motiv: pe noua grilă de salarizare, stabilită prin Legea salarizării unitare nr. 153/2017, salariile funcţionarilor APIA din teritoriu, de la centrele judeţene şi locale vor suferi anumite modificări diferite, în funcţie de postul ocupat şi gradul profesional. Cei cu grad profesional mai mare vor fi afectaţi mai tare, inclusiv şefii de birou, de servicii şi directorii. Legea va produce efecte şi salariile vor fi recalculate, după noua modalitate, din 1 ianuarie 2018. Noi suntem pe o grilă de salarizare de teritoriu, locală, care porneşte de la un nivel inferior faţă de cei de la nivel central în acest domeniu. Oamenii nu sunt supăraţi că salariile colegilor noştri din aparatul central vor creşte, că sunt pe altă grilă, ci pentru faptul că salariile lor pe plan local vor scădea şi nu rămân măcar la nivelul actual. Din vară, de când Legea 153 a fost promulgată, se ştia acest lucru. Atunci s-au făcut mai multe demersuri şi domnul ministru al Agriculturii ne-a asigurat de nenumărate ori, pe tot personalul agenţiilor, nu numai pe directori, că până la intrarea efectivă a legii lucrurile se vor rezolva şi nu va avea de suferit niciun salariat APIA, în sensul diminuării salariului. Marţi a fost o altă întâlnire dintre ministru, directorul general al APIA şi liderii de sindicat la nivel naţional, prin care s-a confirmat din nou de către minister că această diminuare nu va avea loc. Colegii, printr-o consultare pe care au avut-o în afara organizaţiei sindicale, s-au gândit probabil la o avertizare. Dar ce vreau să menţionez este faptul că acest mic protest al colegilor noştri nu va afecta fermierii, precum şi plăţile pentru aceştia”, a explicat Florin Urs.

Petre Daea: „Să fie liniştiţi şi să muncească. Până la începutul anului mai este!”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a dat un răspuns caracteristic protestatarilor: „Asta le transmit şi acum tuturor funcţionarilor din APIA, pe care îi respect: să fie liniştiţi şi să muncească, până la începutul anului mai este. Acum, trebuie să daţi subvenţiile, pentru că avem bani în buget şi aceştia trebuie să plece către fermieri, nu să-i blocăm prin minister, pentru că s-ar putea să dăm socoteală pentru treaba asta. Repet, asta le transmit: să muncească, pentru că sunt plătiţi cu salarii bune, şi să muncim toţi, în frunte cu mine. Eu, uneori, sunt sub nivelul unor funcţionari din APIA din punctul de vedere al salariului”, a spus ministrul Agriculturii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.