Proiectul “Tradiţie şi Continuitate”

0
180

La Centrul Cultural din Sighetu Marmaţiei a avut loc deschiderea proiectului “TRADIŢIE ŞI CONTINUITATE”- ediţia I, cu un simpozion care a avut ca temă “Datoria restituirii creaţiilor perene ale moştenirii noastre folclorice tradiţionale“.
La eveniment au participat: prof. univ.dr. Delia Suiogan (invitat special), prof. dr. Ioan Dorel Todea, prof. dr. Mihai Dăncuş, prof. Ioan Tivadar, profesori şi elevi ai Şcolii de Artă “Gheorghe Chivu“, reprezentanţi ai Muzeului Maramureşean, ai Bibliotecii municipale “Laurenţiu Ulici“, specialişti şi animatori ai activităţii cultural-artistice din municipiu. În cele două referate şi în discuţiile celor prezenţi au fost dezbătute câteva aspecte cu privire la România – printre puţinele ţări din Europa în care vechea cultură populară continuă să trăiască alături de cea modernă; cântecele populare – realitate vie, prin care se manifestă spiritul de creaţie artistică al maramureşeanului; soarta cântecului popular de la valoare la faza de promovare a repertoriului comercial.
Momentul inedit al evenimentului a fost oferit de către grupul de interpreţi ai cântecului popular maramureşean Ileana Matus, Alexandra Şofron, Mihai Chiş şi Nelu Godja, care au oferit o adevărată lecţie de păstrare a costumului popular, a unui repertoriu reprezentativ pentru zona etnografică a Maramureşului.
Proiectul cuprinde evenimente pe parcursul a 10 zile, Spectacol de Gală dedicat Zilei Naţionale a României, un concurs de interpretare a cântecului popular maramureşean, dedicat marelui interpret de muzică populară din Maramureş, Viorel Costin, şi Ziua Ansamblului folcloric MARA, laureat al premiului “Europa” acordat de Fundaţia Herder, al discului de aur şi colierului de argint Dijon – Franţa şi a numeroase premii naţionale şi internaţionale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.