Critica judecăţii de gust

0
410
Ion Dur, Teodor Viman şi Petru Dunca

Profesorul univ. dr. Ion Dur şi-a lansat în 17 noiembrie un nou volum, „Critica judecăţii de gust”, o carte despre filosofie, literatură şi comunicare. Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul Facultăţii de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.

Despre Ion Dur, prof.univ.dr. Petru Dunca spune că se încadrează în imaginea gânditorului. „Mă gândesc la o imagine, la filosoful, eternul căutător, el se caută pe sine, el caută adevărul, îl caută pe Dumnezeu în toate formele sale de manifestare. Aceasta e ima­ginea filosofului în toate marile civilizaţii. În altă parte el se confundă cu magul, cu profetul. Noi trebuie să ne referim la cei care sunt printre noi şi care caută cauzele. E aproape banal să cauţi cauzele lucrurilor. Noi când ne gândim la gânditorul care trăieşte printre noi, ne vin în minte prototipurile: Constantin Noica, Alexandru Surdu, Mircea Vulcănescu, Lucian Blaga. Rămânem cu nişte imagini. Pe unii îi avem printre noi. Printre prietenii noştri la care ne referim şi pe care i-am putea înscrie în această fizionomie a gânditorului mă gândesc la profesorul Ion Dur şi la Teodor Vidam cu care acum 10 ani construiam această instituţie numită Şcoală Doctorală”, a punctat prof. univ. dr. Petru Dunca.

În ce priveşte cartea, aceasta porneşte de la „câteva personalităţi: Petre Pandrea, Alexandru Surdu”. În plus, autorul îndrăzneşte să analizeze unele teze de doctorat. „O altă faţetă care e marcată de originalitate: analizează tezele doctorilor, tezele foarte bune devenite cărţi. Le analizează, le ia foarte în serios, scrie cu aceeaşi seriozitate ca şi cum ar scrie de Petre Pandrea, de Alexandru Surdu”, a precizat Petru Dunca. pe lângă faptul că e un volum „interesant, generos”, acesta conţine şi emoţie. „E o carte extrem de emoţionantă. Mă refer aici la ultima parte, în care e o anatomie a suferinţei, un moment dramatic din viaţa profesorului Ion Dur când după o viaţă, prietenul său cel mai bun, soţia, a plecat să se întâlnească cu alte spirite alese. E un moment care l-a marcat, dar a avut tăria să ni-l dezvăluie”, a concluzionat Petru Dunca. La eveniment a fost prezent şi prof. univ. dr Teodor Vidam, dar şi autorul, Ion Dur. Profesorul Ion Dur este fondatorul Şcolii Doctorale, conducător de doctorat, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, a obţinut premiul Mircea Florian pentru filosofie din partea Academiei Române, are 11 cărţi, sute de articole, traduceri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.