„Nu văd nici un motiv pentru care aceşti copii să rămână departe de mama lor şi separaţi între ei”

0
166

• Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi la copiii Cameliei Smicală
Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord s-a întâlnit în 18 noiembrie 2017, la centrul de plasament din Tampere, cu cei doi copii ai Cameliei Smicală reţinuţi de Protecţia Copilului din Finlanda.
Johan-Mihail (11 ani) şi Maria-Alexandra (10 ani) s-au bucurat pentru această vizită a părintelui lor duhovnicesc, cu atât mai mult cu cât au reuşit, după mult timp, să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele Mântuitorului.
Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi ne-a relatat cum a decurs întâlnirea şi starea în care i-a găsit pe Johan-Mihail şi Maria-Alexandra: „Ne-am bucurat cu bucurie mare de această întâlnire care a adus puţină alinare sufletească acestor copii încercaţi atât de devreme cu necazurile vieţii. Johan-Mihail şi Maria-Alexandra sunt doi copii curajoşi şi cu personalitate, care se exprimă cu claritate, într-o frumoasă limbă românească pe care nu au uitat-o, în ciuda anilor de înstrăinare. Ei tânjesc după mama şi surioara lor cea mare şi au o voinţă fermă de a reveni acasă. Întristător este faptul că cei doi fraţi suferă, acum, şi de pe urma deciziei autorităţilor de a-i ţine în centre de plasament şi în şcoli diferite, separându-i, astfel. În plus, Johan-Mihail nu se simte bine la şcoala în care a fost repartizat, fiind intimidat de etichetarea sa drept „copil de orfelinat” de către ceilalţi colegi. Nu văd nici un motiv pentru care aceşti copii să rămână departe de mama şi sora lor şi separaţi între ei. De asemenea, ei vor să aibă posibilitatea de a frecventa Sfânta Liturghie duminical, după obiceiul pe care-l aveau când erau cu mama lor, obicei pe care, evident, acum nu-l mai pot ţine.”
Ierarhul român a precizat că mulţumeşte personalului de la centrul de plasament unde a decurs întâlnirea, adăugând că va transmite autorităţilor finlandeze doleanţele celor doi copii, cu nădejdea că acestea vor da dovadă de cooperare şi deschidere.
La finalul vizitei, părintele episcop Macarie a oferit daruri copiilor, printre care şi cărţi pentru copii în limba română, editate de Episcopia Europei de Nord, însă şi odoare aduse din pelerinajul său recent în Ţara Sfântă.
Preasfinţitul Macarie Drăgoi a transmis, de asemenea, calde mulţumiri Ambasadorului României în Finlanda, Răzvan Rotundu, care s-a implicat în susţinerea Cameliei Smicală şi în organizarea acestei vizite.

BIROUL DE PRESĂ AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A EUROPEI DE NORD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.