Primul program de screening al cancerului de sân va fi lansat în 2018

0
189

Ministerul Sănătăţii va demara primul program de screening al cancerului de sân la începutul anului viitor.
Pentru prima oară, România va demara Programul pilot de depistare precoce a cancerului de sân, care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 21 milioane euro.
Programul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de 5 ani şi presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparţinând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere, grupuri etnice vulnerabile.
Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est.
Din aceste fonduri se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.
De asemenea, programul prevede şi acţiuni de educare şi informare a femeilor şi de sprijinire şi consiliere a celor diagnosticate.
Acest program pilot va furniza ghiduri şi protocoale de testare, diagnostic şi tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical.
Cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Sănătăţii beneficiază de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe naţionale de screening al: cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C si D, precum şi pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate şi pentru formarea personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte.
Până la sfârşitul anului 2017, Ministerul Sănătăţii intenţionează finalizarea de noi apeluri în domeniul derulării programelor de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului colorectal şi pentru programul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular, având ca şi scop reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin boli cardiovasculare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.