Şcoala 17, noua campioană a Municipiului Baia Mare

0
284

Un sfert de secol a trecut de la prima ediţie a competiţiei fotbalistice rezervată echipelor de gimnaziu şi organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Federaţia Română de Fotbal în perioada de după Revoluţia din decembrie 1989. În toţi aceşti 25 de ani s-au petrecut multe schimbări. Unele au fost de bun augur, cum ar fi trecerea de la jocurile pe teren mare, inaccesibile multor echipe şcolare, la cele pe teren de handbal (minifotbal), care de bine, de rău, există cam în fiecare şcoală care se respectă. Altele însă nu au făcut decît să bulverseze pe toată lumea prin apariţia unor reguli ale jocului, diferite de la un ciclu de învăţămînt la altul. Un exemplu elocvent ar fi bunăoară repunerea de la margine care la ciclul primar se face cu piciorul, la cel gimnazial cu mîna, pentru ca în ciclul liceal mingea să se repună din nou cu piciorul!!! De ce nu poate fi şi fotbalul şcolar simplu, aşa cum îl ştie toată lumea, aşa cum îl vedem la televizor, cu reguli clare care dăinuie de zeci şi zeci de ani? Din păcate, cum apare un nou partid la guvernare, apare şi noul ministru care vrea să se facă cunoscut prin te miri ce invenţii… Ce e mai dureros însă, e faptul că şi acum, după atîţia ani, mai există încă antrenori „feroce” care le interzic categoric elevilor lor să joace în această competiţie, uitînd miraculos că poate chiar şi ei au devenit cunoscuţi ca jucători în urma participării ca elevi la aceste competiţii. Unde e „colaborarea” dintre Ministerul Educaţiei şi FRF. Comisia de organizare a fazei municipale a Olimpiadei Gimnaziilor a ţinut cont de faptul că echipele de club au meciurile oficiale de regulă la sfîrşit de săptămînă şi a programat jocurile doar în primele 3 zile ale săptămînii. Dar şi aşa, unii antrenori nu şi-au învoit copiii de la antrenamente pentru ca aceştia să poată juca pentru şcoala lor. Cu siguranţă, vor urma represalii şi din partea profesorilor. Partea proastă e că, din această rîcă dintre profesori şi antrenori, cel mai mult pierd… copiii.
La ediţia din acest an au luat parte echipele a 20 dintre şcolile din municipiul Baia Mare, distribuite în 5 grupe de cîte 4 echipe. Au urmat sferturi de finală eliminatorii, semifinale şi finalele. Finala pentru locurile III-IV: Şc. 15 – Şc. 21 12-2; Finala pentru locurile: I-II Şc. 17 – Şc. 14 6-2. Echipa şcolii 17 cîştigă pentru a III-a oară, după ediţiile din 1996 şi 1997 faza municipală, în timp ce şcoala 14 a jucat prima sa finală municipală. Clasamentul final: 1. Şc. Gimnazială nr. 17 „Alexandru I. Cuza” – profesor Adrian Şuta şi Iosif Făgădar; 2. Şc. Gimnazială nr. 14 George Coşbuc – profesor Rodica Cherecheş; 3. Şc. Gimnazială nr. 15 „I.L. Caragiale” – prof. Călin Borota şi Claudiu Clonovszki; 4. Şc. Gimnazială nr. 21 „Al. Ivasiuc” – prof. Marius Bledea şi Ramona Pop. • Premii speciale • Cel mai bun portar: Ionuţ Dănuţ (Şc. 17); Cel mai tehnic jucător: Denis Tarţa (Şc. 15); Golgheter: Denis Tarţa (Şc. 15 – 21 goluri).
Iată şi un clasament al celor mai bune 6 echipe din cele 22 din municipiul Baia Mare, în urma rezultatelor obţinute în cele 25 de ediţii. S-au acordat 10 p pentru locul I, 8 p – locul II, 6 p – locul III şi 4 p – locul IV la fazele municipale: 1. Şc. 12 „Dr. Victor Babeş” – 100 p; 2. Şc. 3 „Dimitrie Cantemir” – 82 p; 3. Şc. 18 – 68 p; 4. Şc. 15 „I. L. Caragiale” – 66 p; 5. Şc. 17 „Al. I. Cuza” – 66 p; 6. LPS – 50 p.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.