Grupul Theologos din Maramureş la Patriarhie

0
739

Grupul de muzică bizantină „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie săvârşită sâmbătă, 18 noiembrie, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Corala maramureşeană a cântat alături de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei. Apoi, membrii Theologos au fost primiţi de Patriarhul Daniel al României la Reşedinţa Patriarhală. În timpul întâlnirii, Patriarhul Daniel i-a felicitat pe membrii Grupului coral pentru activitatea desfăşurată şi le-a vorbit despre importanţa muzicii bizantine în viaţa credincioşilor. „Apreciem faptul că veniţi de departe, din Maramureş, şi mai mult apreciem faptul că aţi redescoperit importanţa, frumuseţea şi profunzimea muzicii bizantine. În general, nu prea s-a mai cântat multă muzică bizantină din timpul jurisdicţiei Patriarhiei Ecumenice la Mănăstirea din Peri din Maramureş. Acest gen de muzică a avut o contribuţie directă şi în ceea ce priveşte menţinerea credinţei, dar şi asupra unităţii noastre. Totodată, pentru noi este normativă redescoperirea şi cultivarea muzicii bizantine care exprimă conţinutul liturghiei bizantine şi este în acord cu pictura şi imnografia bizantină”, a afirmat Părintele Patriarh.

Pelerinajul muzical a continuat în judeţul Neamţ

A doua zi, duminică, 19 noiembrie, membrii grupului psaltic “Theologos” au dat răspunsurile la slujba Sfintei liturghii la Mănăstirea Pângăraţi din judeţul Neamţ. La final, părintele arhim. Petroniu Marin, stareţul acestei mănăstiri, a mulţumit corului pentru prezenţa pe meleagurile nemţene şi i-a încurajat pe membrii acestuia să promoveze în continuare muzica bizantină în ţinuturile Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. Dirijorul grupului Theologos, părintele arhidiacon drd. Adrian Dobreanu, a punctat că a fost un pelerinaj muzical special în cadrul căruia s-a demonstrat că muzica psaltică îşi face din ce în ce mai mult simţită binemeritata prezenţă şi în eparhia Maramureşului. “Ne bucurăm mult, fiindcă în aceste două zile de pelerinaj muzical am avut posibilitatea de a interacţiona cu persoane importante din acest domeniu al muzicii bizantine şi că membrii corului Theologos au avut ocazia să dea răspunsurile liturgice la Sfintele liturghii din Catedrala Patriarhală şi Bucureşti. Mulţumim, în mod special, Preasfinţitului Iustin, părintele şi episcopul nostru, care ne-a acordat arhierească binecuvântare pentru a putea fi prezenţi în aceste zone ale ţării, unde muzica bizantină este la ea acasă, arătând astfel, că, şi în Eparhia noastră, calitatea sonoră a muzicii psaltice tinde spre un nivel cât mai înalt”, a concluzionat Adrian Dobreanu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.