Întâlnirea responsabililor cu catehizarea şi cu preşedinţii asociaţiilor de tineret

0
330

– 297 de parohii au implementat proiectul „Hristos Împărtăşit Copiilor”, la care au luat parte 5.120 de participanţi –

Miercuri, 22 noiembrie 2017, cu începere de la ora 10,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat la întâlnirea responsabililor cu catehizarea şi cu preşedinţii asociaţiilor de tineret din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, care a avut loc în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Din partea Centrului Eparhial au luat parte Pr. Milan Bălan, consilier al sectorului teologic-educaţional, şi Arhid. Alexandru Gaborean, inspector pentru catehizarea tineretului, responsabilii cu catehizarea din partea celor 8 protopopiate şi conducătorii asociaţiilor tinerilor ortodocşi din Eparhie.
Această întâlnire a avut menirea să încununeze şi să propună noi direcţii ale activităţii catehetice.
În prima parte a întâlnirii s-a făcut o analiză atentă, realistă şi responsabilă a acţiunilor de anul acesta.
Preoţii coordonatori de catehizare sunt responsabili de implementarea şi buna desfăşurare a proiectului naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, de eficientizarea şi dezvoltarea programelor catehetice desfăşurate în colaborare cu preoţii din protopopiat, cu sprijinul părinţilor protoierei. Astfel, în anul 2017 din cele 499 de parohii, 297 implementează acest proiect, având 5.120 de copii participanţi.
În privinţa coordonatei misionare, în anul 2017 s-au desfăşurat 54 de tabere (inclusiv taberele care au avut loc în mai multe serii) şi activităţi pentru tineri la care au participat 2.266 de beneficiari, din cele opt protopopiate şi chiar din străinătate.
Apoi s-au adus în discuţie câteva noţiuni despre proiectul catehetic „Hristos Împărtăşit Copiilor” şi marea oportunitate, dar şi responsabilitate, pe care clericii o au faţă de copii şi tineri, care, prin acest proiect, au posibilitatea, ca, pe lângă orele de religie, să fie hrăniţi în inimă şi în minte cu Cuvântul lui Dumnezeu, prin orele de cateheză care se organizează la nivelul parohial.
Pentru a răspunde provocărilor actuale şi pentru a creşte calitatea orei de cateheză, s-a transmis preacucernicilor părinţi să regăsească entuziasmul şi suflul necesar pentru a oferi tinerilor întâlniri pline de emoţie spirituală şi culturală, de activităţi de formare şi informare, de activităţi tematice şi interactive şi de dialoguri duhovniceşti, care să aducă roade în viaţa de familie şi în activitatea profesională a fiecăruia.
În a doua parte a întâlnirii de lucru s-au menţionat obiectivele care trebuie avute în vedere în anul 2018, prin organizarea unor proiecte catehetice, cultural-artistice, activităţi şi tabere cu tinerii, în anul care a fost declarat de Patriarhia Ortodoxă Română „Anul omagial al unităţii de credinţă şi neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre necesitatea activităţilor cu tinerii, activităţi care este nevoie să se diversifice, să crească numeric, să se multiplice, ca prin ele copiii şi tinerii să ajungă mai aproape de Hristos şi de Dumnezeu, dar şi despre obiectivele importante care stau în faţa tinerilor ortodocşi din Eparhie în acest secol tulbure, care se secularizează din ce în ce mai mult, iar misiunea de păstrare şi transmitere a credinţei ortodoxe revine celor care azi sunt tineri, iar prin ei generaţiilor viitoare.
Întâlnirea a mai luat în discuţie perspectivele derulării activităţilor cu tinerii din asociaţiile tinerilor ortodocşi de pe lângă protopopiatele Eparhiei, strategii pentru anul viitor în ce priveşte pregătirea taberelor cu tinerii la nivel de protopopiate şi eparhii, pregătirile pentru sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan, ocrotitorul tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, şi a conferinţei Părintelui Constantin Necula, care va avea loc în prima parte a lunii decembrie a.c.
După cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop au vorbit responsabilii cu catehizarea de la nivel de protopopiate şi conducătorii sau reprezentanţii asociaţiilor tinerilor.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a apreciat activitatea de catehizare cu tineretul din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului ca foarte eficientă datorită efortului deosebit depus în acest sens de cele două persoane implicate: Pr. consilier eparhial Milan Bălan şi Arhid. Alexandru Gaborean, inspector cu catehizarea, cu sprijinul responsabililor cu catehizarea din protopopiate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.