Anuala artelor 2017

0
201

Pictura, fotografia, sculp­tura şi arta decorativă au fost îmbinate într-o expoziţie organizată sub genericul „Anuala Artelor 2017” la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Privitorii au ocazia să admire lucrări de facturi diferite şi moduri de exprimare clasice, dar şi abstracte. Expoziţia aduce şi unele suprize pentru pasionaţii artei din partea unor artişti care au vrut să surprindă prin modul lor de abordare, prin imaginaţie şi creativitate. Este şi cazul artistului fotograf Felician Săteanu. De data aceasta, fotograful nu a expus fotografii etnografice, ci a venit cu fotografii abstracte care te îndeamnă la visare. Practic, fotografiile sale par să fie rezultatul ieşit dintr-o „joacă” a imaginaţiei.

Frânturi de realitate

„Fotografiez diverse detalii care să provoace imaginaţia, să stimuleze imaginaţia şi să dea libertate fiecărui privitor să gândească ce vede acolo. În expoziţia trecută, aveam nişte detalii din pietre. Acum am nişte reflecţii din baloane cu heliu. Sunt fotografii neprelucrate în fotoshop. Îmi place să folosesc aparatul de fotografiat, nu computerul în a realiza nişte fotografii provocatoare şi cât se poate de artistice. Îmi amin­tesc că la prima expoziţie de fotografie abstrac­tă, care a fost în urmă cu mai bine de 10 ani, directorul Teodor Ardelean, după ce a vizitat expoziţia şi provocat la o discuţie, a remarcat: am impresia că Felix se joacă cu mintea noastră. Toată lumea credea că sunt nişte reproduceri după pictura abstractă, când le-am dezvăluit că erau de fapt nişte reflexii în metale şi că nu sunt prelucrate pe computer, au zis că aşa ceva nu au văzut. Ceea ce fotografiez eu e o frântură de realitate mai mult sau mai puţin abstractă şi imaginară şi sunt nişte provocări şi pentru mine, cât şi pentru privitori”, a spus Felician Săteanu.

Maramureşul promovat prin artă

Un alt fotograf prezent cu lucrări în expoziţie, Tudorel Ilie, a arătat că îşi doreşte ca prin imaginile suprinse de el să promoveze Maramureşul. De altfel, fotograful a arătat că rezultatele se văd. „În ce mă priveşte, am încercat să promovez judeţul Maramureş şi oraşul Baia Mare într-una din cele mai importante reviste de turism din lume, revista Agenţiei Tui. În numărul recent lansat, apare Baia Mare cu Fiesta baloanelor şi Maramureşul cu covoarele sale tradiţionale, adică două lucruri ce ne reprezintă în România şi în lume. Tot săptămâna trecută, a apărut Anuarul de Astronomie Populară a Complexului Astronomic Baia Mare în care a fost publicat într-un articol de excepţie un compendiu de simboluri pe care mulţi le văd, dar puţini le apreciază în arhitectura populară maramureşeană. Aceste simboluri fac parte din moştenirea vie pe care trebuie să o lăsăm urmaşilor noştri. Şi tot la Planetariu, expoziţia Momente astrale care a fost lansată în 2015 a depăşit 50.000 de vizitatori. Este o cifră importantă care nu e atinsă de multe expoziţii din lume”, a spus fotograful Ilie Tudorel. În cadrul expoziţiei mai pot fi admirate „azuriul lui Florin Pop care ne dă de veste că după toamna mohorâtă vine şi lumina”, dar şi „o scrutare aparte a universului” realizată de Marinela Căluşeru. Pe simeze mai pot fi văzute lucrările semnate de: Maria Berciu, Doina Dascălu, Agatha Hory, Adela Cristina Nabeu, Erika Tătar, Elisabeta Veress, Victor Mihalca, Ioan Mihali, Zsolt Szilagyi, Vasile Tătaru. Atmosfera artistică de la vernisaj a fost completată de acompaniamentul la orgă al lui Mihai Ganea, dar şi de un scurt moment muzical susţinut de soprana Emanuela Benciu, elevă la Colegiul de Arte din Baia Mare. Expoziţia „Anuala artelor 2017” va rămâne la dispoziţia publicului vizitator din Baia Mare, până la data de 7 decembrie 2017, conform programului bibliotecii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.