Pledoarie pentru lectură la Grădiniţa nr. 27

0
228

În data de 21 noiembrie 2017, la Grădiniţa cu program prelungit nr. 27 (director: Mia Vălenaş) a avut loc o inedită şi, sincer, instructivă activitate modelatoare, o întrevedere între copiii din grupa mijlocie, care frecventează această instituţie, părinţii lor şi cunoscutul şi îndrăgitul actor băimărean Paul Antoniu.

Constatând că foarte puţini dintre cei mari le citesc acasă micuţilor, că mulţi dintre ei nu au acasă o bibliotecă sau măcar un raft cu cărţi, educatoarea Irina Pop a iniţiat proiectul „O carte pentru biblioteca mea”. Miza întâlnirii, care e inclusă într-o paletă de manifestări mai ample, derulate vreme de o săptămână sub umbrela „Carnavalului veseliei”, a constituit-o sensibilizarea celor prezenţi întru lectură, atât prin constituirea unui ritual cotidian, al citirii, cât şi prin relevarea beneficiilor lecturii asupra dezvoltării intelectuale a copilului, în pofida evidentei concurenţe cu audiovizualul sau cu telefoanele şi tabletele.
După proiectarea unui film video, „Copiii fac ceea ce văd”, care relevă pericolul modelelor comportamentale negative asupra celor mici, ce imită consecvent tot ce se petrece în jurul lor, s-a lansat proiectul „O carte pentru biblioteca mea”. Fiecare copil trebuie să înveţe să prezinte şi să dăruiască o carte bibliotecii grupei, iar cei care nu au cărţi acasă trebuie să şi le procure până la venirea Moşului.
Punctul culminant al reuniunii a fost lectura poveştii „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă, de către cordialul actor Paul Antoniu, întâmpinat cu urale şi speranţă de auditorii care au crezut că este Moş Crăciun în persoană, anticipând astfel, involuntar, unul dintre rolurile acestuia, în care a excelat în ultimul deceniu. Publicul liliputan şi receptiv, aşezat în cerc pe nişte pernuţe, în jurul lui, ca nişte iezi cucuieţi, cunoscători ai poveşti, interveneau în fabulă şi secondau povestitorul, mai ales la refren…
Întâlnirea s-a încheiat cu o priză actorială a micuţilor, ce-au cântat şi dansat, după vorbă, după port, melodii gastronomice şi familiale, aşteptând surprizele de pe farfuriile din vecinătate…
Daniela SITAR-TĂUT

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.