Patriarhul geologiei, ing. Cornel Grama, la 90 de ani

1
602

Avem plăcerea şi onoarea să-l gratulăm pe distinsul nostru coleg de breaslă, inginerul Cornel Grama, profesionistul remarcabil, conducătorul şi prietenul „universal”, la imprimarea „ştufei” (bornă temporală, în lexicul minier) 90.
Maramureşean prin adopţie, originar fiind din Ţara Haţegului, patria dinozaurilor mezozoici (s-a născut la 2 decembrie 1927, în localitatea Râul Alb din judeţul Hunedoara), după absolvirea Facultăţii de Mine şi Metalurgie din Timişoara, în anul 1951, a fost repartizat la Întreprinderea de Explorări nr. 1 Baia Mare, devenită pe parcurs şi consacrată ca Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG) Maramureş, unde s-a dovedit omul potrivit la locul potrivit. Afirmaţia este dovedită, a activat exclusiv în această instituţie vreme de patru decenii, pînă la pensionare, din care 34 de ani a îndeplinit funcţii de conducere de nivel superior (4 ani inginer-şef şi 30 de ani, director general). S-a retras din activitate într-o perioadă de frămîntări social-economice, cînd cercetarea geologică şi mineritul au intrat într-o stare de „moarte clinică”, în urma unor intervenţii contra raţiunii.
În perioada cît a condus destinele celei mai mari unităţi de cercetare geologică din ţară (4.000 de salariaţi), IPEG a înnobilat cu resurse minerale nord-vestul României, prin investigaţii geologice complexe, topografie, minerit, foraje, electromecanică, laboratoare diverse, economic-financiar, organizarea muncii şi resurse umane. Inginerul Cornel Grama s-a implicat cu dăruire, pasiune şi simţ de răspundere în asigurarea unor condiţii de muncă şi de viaţă decente pentru personalul din subordine şi în susţinerea de activităţi social-culturale sau sportive. El însuşi este un pasionat practicant al tenisului de câmp, de longevitate demnă de invidiat.
Acum, ajuns în postura de veteran al conducătorilor de unităţi de cercetare geologică şi minerit din România, la pragul deceniului spre „ştufa” centenară, cu speranţa că suntem în asentimentul colegilor de breaslă şi al prietenilor, îl susţinem pe ing. Cornel Grama din tot sufletul şi îi dorim să se menţină în starea de sănătate, vigoare şi cu moralul ce l-au caracterizat dintotdeauna.
La mulţi ani! şi Noroc bun!, domnule director!
geol. Nicolae SZABO, ing. Teodor BENE

1 COMENTARIU

  1. Buna seara domnule Grama Cornel.Spre bucuria mea ,acum am luat la cunostinta de ziua dvs de nastere.Ma numesc Viorel Marian ,fost component al echipei de volei Explorari Baia Mare in perioada 1974-1980.Chiar daca e mai tarziu,va rog sa primiti sincere felicitari cu ocazia zilei de nastere si va doresc sa ajungeti cel putin 100 de ani.Datorita ajutorului dvs am avut parte de clipe de viata pe care nu le voi uita niciodata si pentru care va multumesc din suflet.
    Va doresc numai bine,Viorel M

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.