Cu romancierul Nicolae Breban prin Maramureş

0
192

Era undeva prin ultimii ani ai secolului trecut când m-am întâlnit cu prozatorul Ioan Groşan, pe când mai era în viaţă normală restaurantul de la Uniunea Scriitorilor (Piaţa Victoriei, nr. 115). De obicei, la asemenea reşedinţe vorbeam, ne povesteam gândurile. Ba mai umblam şi pe la butoanele unor utopii. Nu ştiu care a fost cu ideea. Adică să organizăm în Maramureş o venire acasă a romancierului Nicolae Breban, că tocmai îi apăruse cartea „Pândă şi seducţie”.
După ce ne-am speriat puţin de idee, am devenit brusc curajoşi, ca nişte corăbieri pe o mare necunoscută. Până la urmă, am notat tot pe hârtie, să nu uităm detaliile, şi m-am întors acasă. Nu a fost dracul atât de negru. La librăria domnului Şuta, am pregătit lansarea romanului. Am preparat şi o lansare la Sighetu Marmaţiei. Şi a venit ziua de 19 noiembrie 1996. La librăria care acum se numeşte Cartea Românească au prezentat cartea, în prezenţa autorului, mai mulţi pricepuţi din Baia Mare. Nu îl uit pe Augustin Cozmuţa. Uitasem să spun că marele prozator a venit atunci în Maramureş însoţit de tânărul poet Dorin Popa şi, evident, de Ioan Groşan.
Apoi, am trecut Gutâiul la Deseşti. Aici, romancierul a intrat cu emoţie în Sala „Nichita Stănescu”. Chiar aşa a scris în Cartea de impresii: „Cu bucurie şi emoţie, am trecut pe la Tine, Nichita, dragule!” Am trecut apoi pe la biserică şi pe la Mama Doca pe acasă. Ospăţ de drumari. A venit cu noi şi profesorul Andrei Făt. De aici, spre Sighetu Marmaţiei. La librăria din centru a fost prezentată cartea de Ioan Groşan şi Nicolae Iuga.
Nicolae Breban a ţinut să ajungem la casa în care s-a născut bunul lui prieten Alexandru Ivasiuc. Unde a făcut mărturisiri despre prietenia lor şi preţuirea pentru autorul romanului „Apa”. „Uneori amintirile sunt extrem de tiranice!”, spunea domnul Breban, evocând figura scriitorului născut la Sighetu Marmaţiei.
A fost una dintre călătoriile mele cu Nicolae Breban prin Maramureş. Impresiile le-am publicat prin vreme. Acum, Nicolae Breban revine acasă. Adică la Baia Mare, unde s-a născut. La „Zilele revistei Nord Literar”, care vor începe mâine, 7 decembrie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.