Ce boli anunţă înroşirea ochilor şi îngroşarea pleoapelor

0
594

Ochii sunt un bun indicator al stării de sănătate. Uneori, semnele unor boli sistemice precum afecţiunile cardiovasculare sau diabetul se pot vedea în ochi sau în zona ochilor cu mult înainte ca simptomele să apară.

,,Ochii sunt singurul loc unde se poate vedea un nerv, o arteră, o venă, fără să fie nevoie de nicio tăietură”, explică Andrew Iwach, profesor de oftalmologie la University of California din San Francisco. Astfel, procesele pe care le remarcăm analizând ochii se petrec probabil şi în restul organismului.
Lista bolilor sistemice care au manifestări la nivelul ochilor este una lungă: pe lângă diabet şi boli cardiovasculare, aceasta include anevrismele, SIDA, cancerul şi boli rare ereditare. “Toată lumea trebuie să facă un control oftalmologic complet până la vârsta de 40 de ani”, spune oftalmologul Ruth D. Williams, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie.
Recent, experţii au observat că şi problemele creierului pot fi observate în dimensiunea vaselor de sânge din spatele ochilor chiar şi în cazul copiilor.
Conform unui studiu apărut în revista “Psychological Sciences”, vasele de sânge din spatele ochilor pot arăta dacă creierul acelei persoane are probleme. Oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că persoanele cu vase de sânge mai mari în spatele ochilor au un coeficient de inteligenţă mai mic la vârsta a doua.
Aceste vase de sânge reflectă starea în care se găsesc cele ale creierului, deoarece ele au mărime, structură şi funcţii similare, afirmă Idan Shalev, coordonatorul studiului. Vasele de sânge ale ochilor provin din aceleaşi celule ca ale celor din creier. Semne de boală pe care le putem observa singuri: Ochii roşii. Ochiul are un înveliş transparent, numit conjuntivă, care este hrănit de numeroase vase de sânge. Dacă unul din acestea se sparge, sângele poate inunda albul ochiului (sclera). O hemoragie subconjunctivală poate fi cauzată de o lovitură în ochi, dar în majoritatea cazurilor nu are cauze evidente. În unele situaţii, aceasta poate semnala o hipertensiune arterială severă sau o afecţiune hematologică. • Ochii “bulbucaţi” (exoftalmici). Deşi aceasta poate fi o trăsătură de familie, în unele cazuri poate indica o afecţiune tiroidiană. • Pleoapele că­zute. Această stare, care în termeni medicali are denumirea de ptoza, poate fi un simplu semn al îmbătrânirii. Totuşi, sunt cazuri în care semnalează prezenţa unei tumori cerebrale sau a unei afecţiuni neuromusculare, numită miastenia gravis. Aceasta se manifesta prin slăbirea musculaturii.• Anomalii ale pupilei. Pupilele oamenilor sănătoşi sunt de obicei, dar nu întotdeauna, simetrice şi se micşorează la lumină. Uneori, una din pupile este mai mare decât cealaltă sau se micşorează mai puţin, sau mai încet atunci când e expusă la o sursă de lumină. Aceste situaţii pot indica prezenţa unor afecţiuni precum accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, sifilisul, anevrismul cerebral sau prezenţa unei tumori cerebrale sau la nivelul nervului optic. • Îngroşarea pleoapei. În unele cazuri, foarte rare, îngroşarea sau deformarea pleoapei este un semn de neurofibromatoză, o boală ereditară caracterizată de prezenţa unor tumori, care pot apărea la nivelul oricărui organ, inclusiv pe nervii oculari • Ochii galbeni. Bolile ficatului, inclusiv hepatita şi ciroza, pot da ochilor o nuanţă galbenă. Culoarea este cauzată de acumularea de bilirubină.
Dacă remarcaţi prezenţa oricăruia dintre aceste semne, consultaţi cât mai repede posibil un doctor. Acesta vă va recomanda un set de analize şi va studia istoricul medical al familiei dvs.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.