Comorile României

0
228

O parte din bogăţiile României pot fi admirate pe simezele Salonului Artelor de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Artistul fotograf Ilie Tudorel a decis ca într-un an cu o semnificaţie profundă pentru poporul român să deschidă seria expoziţiilor de fotografie cu un eveniment care să ne redea bucuria de a simţi că suntem români. „Comorile României” este titlul expoziţiei de fotografii organizată în debutul Anului Centenarului Marii Unirii de la 1918 şi Anul European al Patrimoniului Cultural. Fotografiile vor putea fi văzute până în 27 ianuarie. Apoi, expoziţia va parcurge un itinerariu ce va include oraşe din ţară şi din străinătate. Evenimentul face parte din Festivalul Internaţional de Fotografie „Carol Pop de Szathmari”, ediţia a VI-a.

“Bogăţiile care ne reprezintă pe noi, românii”

Artistul fotograf Ilie Tudorel relatează că a parcurs peste 10.000 de km pentru a surprinde o parte din obiectivele de renume ale României. Aşa au rezultat peste 10.000 de fotografii. Ulterior, fotograful a făcut o selecţie, optând pentru a veni în faţa publicului cu o parte din cele mai reprezentative lucrări ale sale care vorbesc despre „Comorile României”. „Ce vedem aici nu sunt altceva decât cele mai preţioase bogăţii de care dispune poporul român. Noi trebuie să luăm problema mult mai în serios, să vedem în ce stare se află aceste obiective. Multe sunt în stare de degradare, nu sunt întreţinute. Mi-a fost greu să triez din aceste fotografii cele mai reprezentative, care să fie cele mai emblematice pentru cele 32 de obiective din patrimoniul tangibil şi 2 din patrimoniul natural. Sunt bogăţiile care ne reprezintă pe noi, românii, care suntem urmaşii dacilor. Suntem cei care au pictat bisericile din Nordul Moldovei, suntem urmaşii celor care au ridicat bisericile fortificate din centrul Transilvaniei, suntem urmaşii lui Constantin Brâncoveanu care s-a jertfit pentru noi. Suntem şi urmaşii celor care au ţesut din cele mai vechi timpuri covoarele tradiţionale, celor care au modelat lutul, celor care au dansat dansul fecioresc recent intrat pe lista patrimoniului imaterial UNESCO, suntem urmaşii lui baciu Piţiş, cel care a fost declarat tezaur viu”, a declarat artistul fotograf, Tudorel Ilie.

“O expoziţie menită să ne unească în cuget şi simţiri”

La eveniment a fost prezent şi preotul Ioan Chirilă din Rogoz care a vorbit despre biserica de lemn UNESCO din localitate. „Biserica de lemn din Rogoz e o bijuterie, o comoară a neamului nostru românesc. Avem atâtea monumente frumoase în această ţară şi lucruri care nu se pot valorifica. De exemplu, avem icoana din Biserică, icoana Maicii Domnului tridimensională. Din orice unghi te uiţi, Ea te priveşte. Avem nişte lucruri extraordinare. Ele sunt ale neamului nostru, ale copiilor pentru că ţara nu este a noastră, e a copiilor, a nepoţilor noştri”, a punctat preotul Ioan Chirilă. Despre expoziţie, folcloristul Pamfil Bilţiu a catalogat-o ca fiind una „valoroasă”. „Această expoziţie ne spune cât de ingenios este creatorul român. Un mare savant italian cu care am fost pe aici prin Maramureş spunea că niciodată nu a văzut atâta har creator ca la poporul român, la ţăranul român, iar biserica de lemn din Şurdeşti a denumit-o o minune a minunilor. Dacă se spune în cântec unire în cuget şi simţiri, această expoziţie e menită să ne unească în cuget şi simţiri”, a adăugat Pamfil Bilţiu. Atmosfera vernisajului a fost completată de cântece patriotice interpretate de grupul de copii din Cerneşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.