Peste 150 de tone de sare şi 24 de utilaje de deszăpezire pe străzile din Baia Mare

0
238

• Primarul Cătălin Cherecheş coordonează acţiunile Comandamentului de iarnă •

În noaptea de 16 spre 17 ianuarie 2018, am avut parte de o nouă repriză de iarnă autentică. Au căzut precipitaţii sub formă de ninsoare într-o cantitate apreciabilă. Încă de la primele ore ale dimineţii, primarul Cătălin Cherecheş a luat primele măsuri în cadrul Comandamentului de iarnă pentru ca acţiunea de îndepărtare a zăpezii de pe străzile din municipiu să se desfăşoare în condiţii normale. Seara, primarul Cherecheş a fost prezent din nou pe străzile Băii Mari şi la centrul de comandă de la Urbis. Astfel, la primele ore ale dimineţii, bulevardele erau curăţate la negru, utilajele fiind poziţionate la acţiuni pe străzile secundare ale oraşului.

La orele prânzului, pe 16 ianuarie, a fost convocat Comandamentul de iarnă la care au participat factorii responsabili de la nivelul administraţiei publice locale şi societăţile care asigură deszăpezirea în Baia Mare. Primarul Cătălin Cherecheş a centralizat tot ceea ce înseamnă acţiunile de deszăpezire de la nivelul Băii Mari: de la stocurile de sare la numărul şi felul utilajelor, orarul şi traseele maşinilor care urmau să acţioneze pe străzile din Baia Mare, numărul oamenilor implicaţi la înlăturarea zăpezii de pe poduri şi din zona gurilor de scurgere a apelor.

Stocuri de sare suficiente, depozitate în 5 zone ale municipiului

Având în vedere faptul că drumurile şi străzile erau curate şi uscate, temperaturile fiind negative, responsabilii cu deszăpezirea s-au concentrat pentru ca stocul de sare şi nisip să fie unul bun. Atât la depozitul mare de la Urbis, cât şi în alte 4 puncte din oraş (Şincai BRD, Independenţei, Caragiale şi Unirii) erau depozitate în jur de 168 de tone de sare, respectiv încă 32 de tone pe cele 4 puncte din oraş. Pe de altă parte, la nivelul străzilor în pantă, mai erau depozitate 36 de tone de sare şi nisip. În aceste condiţii, la orele serii, când a început să ningă puternic, utilajele erau pregătite din toate punctele de vedere pentru intervenţie. O atenţie deosebită a fost acordată zonelor Ferneziu – Firiza şi Valea Borcutului, zone cu un anumit specific al drumurilor şi străzilor şi unde s-a acţionat cu un grad sporit de atenţie. Dacă în anii anteriori se aştepta încetarea căderii de precipitaţii, de data aceasta s-a acţionat din momentul în care s-a depus un strat de zăpadă la care s-a putut interveni. Astfel, utilajele au acţionat cu lamele din dotare şi cu începere de la ora 4.00 a zilei de 16 ianuarie s-a trecut la împrăştierea de material antiderapant (sare şi nisip). În zilele următoare, stocurile de sare şi nisip vor fi refăcute, urmând a fi aduse circa 300-400 tone de sare, asta şi în funcţie de necesităţi şi de meteogramă.

Circa 25 de utilaje au acţionat toată noaptea pentru curăţarea străzilor din Baia Mare

Pe parcursul întregii nopţi de 16/17 ianuarie, s-a acţionat cu 24 de utilaje pe străzile din municipiu. Au fost angrenate 8 maşini de tonaj greu 8×4, 6 maşini de tonaj mediu 8×4, 6 utilaje de tonaj mic şi 4 ATV-uri, toate având şi dispozitive de împrăş­tiere de material antiderapant. În cursul dimineţii de 17 ianuarie, au acţionat şi 30 de oameni de la Drusal care au degajat zăpada depusă la trecerile de pietoni, 20 de oameni care au acţionat la podurile din municipiu şi la unele locuri de joacă şi alţi 6 oameni şi un inginer de la Vital care, începând cu ora 5.30, au verificat şi degajat gurile de scurgere din zona centrală a municipiului (str. Şincai, str. 22 Decembrie, str. Culturii, b-dul Unirii şi b-dul Bucureşti).

La primele ore ale dimineţii de ieri, pe bulevardele din Baia Mare se circula normal

Efortul depus pe parcursul întregii nopţi de 16 spre 17 ianuarie s-a văzut la primele ore ale dimineţii. Astfel, pe bulevardele mari drumul era la negru, circulaţia se desfăşura în condiţii normale, de iarnă. S-au depus eforturi ca pe străzile adiacente unităţilor de învăţământ zăpada depusă peste noapte să fie îndepărtată. Se aşteaptă şi în următoarele zile să mai cadă ninsori şi lapoviţă. Factorii responsabili sunt pregătiţi să intervină unde este nevoie. Şi pe parcursul zilei de ieri, s-a acţionat cu utilaje pe străzile secundare şi în cartierele din municipiu, pentru ca zăpada să fie îndepărtată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.