Expoziţii inedite la Muzeul Judeţean de Mineralogie

0
180

Expoziţii temporare organizate în străinătate, în ţară şi la sediu, dezvoltarea patrimoniului muzeal prin donaţii, organizarea şi participarea la simpozioane, la manifestări muzeografice specifice şi publicarea de articole, înregistrarea unui nou record lunar de vizitatori, creşterea veniturilor proprii şi derularea în premieră a unor proiecte culturale, organizarea unei şcoli de vară şi a unui simpozion naţional, acestea au fost principalele activităţi derulate în 2017 la Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare.

Premierele anului 2017 la Mineralogie

„Premierele anului 2017 au fost reprezentate de câştigarea primului proiect la Administraţia Fondului Cultural Naţional, organizarea în colaborare cu partenerii noştri a unei şcoli de vară şi transformarea simpozionului „Patrimoniul Natural” în simpozion naţional.
Proiectul „Percepţii senzoriale inedite – fascinaţia cristalelor” a fost depus la cea de-a doua sesiune de finanţare anuală susţinută de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul s-a dovedit unul de succes, numărul de vizitatori din perioada de funcţionare a expoziţiei (1 septembrie – 15 noiembrie 2017) crescând cu peste 10%, raportat la aceeaşi perioadă a anului 2016. De asemenea, peste 70 de persoane cu deficienţe de vedere au beneficiat direct de funcţionarea expoziţiei, iar chestionarele de feedback realizate în această perioadă au arătat un răspuns pozitiv din partea vizitatorilor, cu privire la organizarea unei astfel de expoziţii”, a spus directorul instituţiei muzeale, Ioan Denuţ. Un alt proiect important realizat în premieră de Muzeu, în anul 2017, l-a reprezentat Şcoala de vară „Geodiversitate în Maramureş”. Proiectul a oferit unui număr de 25 de elevi cu performanţe şcolare deosebite ocazia de a beneficia de o săptămână de trasee de teren şi sesiuni de prezentare, care să le ofere o introducere adecvată în geologie şi în problematica ariilor naturale protejate din România şi mai ales din judeţul Maramureş. Cea de-a treia premieră a anului a fost reprezentată de evoluţia pe care a înregistrat-o simpozionul „Patrimoniul natural”. „Demarat în anul 2015, la cea de-a treia ediţie am reuşit să îl aducem la rangul de simpozion naţional. Astfel, în luna mai, am organizat Simpozionul naţional „Patrimoniul natural al României”, în cadrul căruia au fost prezentate 25 lucrări, realizate de specialişti provenind de la instituţii de prestigiu din întreaga ţară. Simpozionul, desfăşurat pe parcursul a două zile, a cuprins şi o excursie de teren pentru participanţi, la un spaţiu subteran de la Baia Sprie amenajabil ca muzeu al mineritului”, a precizat Ioan Denuţ.

Expoziţiile muzeului

La nivel naţional, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a fost prezent la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea cu expoziţia „Tezaurul de sub picioarele noastre”. La sediul Muzeului au fost organizate şapte expoziţii temporare, dintre care trei au expus piese proprii şi patru au fost găzduite. Prezenţa la simpozioane şi la sesiuni ştiinţifice a fost una consistentă, specialiştii din cadrul Muzeului au participat la 6 simpozioane unde au prezentat 13 lucrări. Două dintre aceste participări au fost pe plan internaţional, respectiv în Polonia şi la „Întâlnirea Muzeografilor din domeniul Ştiinţelor ale naturii”, desfăşurată la Szombathely, Ungaria. Pe lângă prezenţa la simpozioane, specialiştii din cadrul Muzeului au avut ocazia în acest an de a participa şi la două importante manifestări internaţionale de amploare din domeniul mineralogiei, „The Mineral Munich Show” organizat la Munchen (Germania) şi Festivalul Mineralogic Internaţional de la Miskolc (Ungaria).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.