La Cavnic, zăpadă ideală pentru schi

0
545

Ninsorile din ultimele zile au făcut ca pârtiile de la Cavnic să se prezinte în condiţii ideale pentru practicarea sporturilor de iarnă. Astfel, indiferent că iubeşti schiul, snowboardul sau săniuşul, la Cavnic le poţi face în cele mai bune condiţii.
Chiar şi în mijlocul săptămânii, găseşti schiori pe cele două pârtii, care se bucură de zăpada proaspăt căzută. Monitorii de schi sunt prezenţi pentru a-i învăţa tainele schiatului pe cei mai puţin pricepuţi.
„A nins, zăpada are peste 20 cm, ambele pârtii sunt excelente. În timpul săptămânii, sunt mai puţini schiori, dar seara pârtia se aglomerează (funcţionează nocturna). În weekend, este plin de turişti, vin să practice sporturile de iarnă. Pârtiile de la Cavnic sunt foarte bune, dar scurte. Cred că în toată România nu avem atâţia kilometri de pârtie câţi sunt într-o singură staţiune mare din Austria! Am fost în Franţa, una dintre văi avea 300 km de pârtii. Aici la Cavnic sunt două pârtii de 600 m şi dincolo tot două, de 900 m, puţin faţă de potenţialul zonei. S-au pornit spre Gutâi câţiva kilometri de pârtie, pe patru tronsoane, însă lucrările au rămas în stand-by. S-a defrişat, însă mai există multe de făcut până să devină pârtii funcţionale. Trebuie să lucrăm şi la infrastructură. Aici sunt două parcări mari, zicem noi, dar sâmbăta şi duminica devin neîncăpătoare, nu ai unde parca maşina, ceea ce nu este deloc bine! Schiori sunt tot mai mulţi, după o săptămână de muncă oamenii ies la aer curat, fac mişcare, se simt bine. Noi, monitorii, îi poftim pe toţi la schi, îi învăţăm să guste din plăcerea de a aluneca cu schiurile pe zăpadă”, ne-a spus Gheorghe Chiuzbăian, monitor schi.

Practicanţii sporturilor de iarnă, încântaţi

Am stat de vorbă cu oameni care schiau, se dădeau cu snowboardul sau cu săniuţa. Ei sunt încântaţi de cum arată pârtiile în momentul de faţă: „Sunt din Bucureşti, dar de doi ani m-am mutat în Cavnic. Vin pe pârtie cât de des pot. Iniţial, am venit cu schiurile. În acest an însă, am învăţat să mă dau şi cu snowboardul, pentru mine a fost o noutate. Pârtiile sunt foarte bune, bine întreţinute, păcat că sunt aşa de scurte. S-ar putea îmbunătăţi, la Icoana sistemul de urcare să fie ca la cealaltă, pe telescaun, un sistem mult mai bun, mai ales pentru începători. Dar în rest pârtiile sunt minunate. Din câte ştiu eu, există un proiect de extindere a domeniului schiabil către Gutin, cu trei sau patru pârtii. Ar fi fantastic dacă s-ar realiza. Domeniul schiabil de la Cavnic este cu potenţial mare. Mai mult, este în Maramureş, ceea ce înseamnă că pe lângă schi găseşti şi tradiţii, locuri minunate de vizitat, iar iarna e ca-n poveşti, o vacanţă de vis, aer curat, peisaj de basm, mişcare, sănătate! Să sperăm că, în doi-trei ani, Cavnicul va ajunge la nivelul pârtiilor de pe Valea Prahovei, spre exemplu. Ar fi posibil”, ne-a explicat doamna Izabela.
„Pârtiile sunt foarte bune, zăpada este ideală pentru practicarea sporturilor de iarnă. Noi venim de câte ori avem ocazia, că merită şi nu ştim cât va ţine zăpada asta. Într-un cuvânt, e de basm!”, ne-a precizat Violeta Pop, un schior din Baia Mare.
„Am venit cu copiii la săniuş şi vremea e minunată, zăpada e bună. Ne distrăm în aer curat când putem, chiar şi în mijlocul săptămânii”, a conchis Georgiana M.
Dacă unora nu le place schiul, snowboardul sau săniuşul, pot încerca tubingul sau pur şi simplu se pot plimba în aer liber şi savura un ceai cald la baza pârtiei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.