Cazuri de dispariţie a 9 minori soluţionate de poliţişti

0
166

Fiecare sesizare privind dispariţia unui minor impune demararea de urgenţă a unor activităţi specifice, astfel încât acesta să fie găsit cât mai repede şi readus în mijlocul familiei. Poliţiştii de investigaţii criminale au soluţionat, în cursul lunii ianuarie a.c., nouă cazuri de dispariţie a unor minori. Aceştia, plecaţi voluntar de la domiciliu, au fost încredinţaţi familiilor, fără a fi fost victimele vreunor infracţiuni.
Dispariţia unui minor este o situaţie alarmantă pentru părinţi, iar pentru poliţişti reprezintă o situaţie de urgenţă. Rezolvarea cu operativitate a unor astfel de cazuri este o prioritate a poliţiştilor Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Maramureş, mai ales că de la dispariţie şi până la victimizare sau comiterea de fapte antisociale nu mai este decât un pas.
Dispariţia unui copil impune acţiuni rapide, profesionale, găsirea unor metode eficiente de intervenţie, în funcţie de particularităţile fiecărui caz, dar şi cooperarea cu alte structuri şi instituţii cu atribuţii privind protecţia minorilor. În cursul lunii ianuarie a.c., profesionalismul poliţiştilor de investigaţii criminale a dus la soluţionarea tuturor cazurilor semnalate. Nouă minori declaraţi dispăruţi, după ce au plecat voluntar de la domiciliu, au fost depistaţi pe raza judeţului şi încredinţaţi familiilor.

Dosare penale – Contrabanda cu ţigări în vizorul poliţiştilor

Pe tot parcursul acestei săptămâni, poliţiştii maramureşeni au desfăşurat activităţi pentru combaterea contrabandei cu tutun şi depistarea persoanelor care au astfel de preocupări ilicite. Au fost desfăşurate activităţi în târgurile şi pieţele din judeţ, pe drumurile publice şi în trenurile de călători.
În cadrul activităţilor desfăşurate, joi, ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au prins în flagrant, pe raza municipiului Baia Mare, două persoane care desfăşurau activităţi infracţionale în acest domeniu. Acestea au fost depistate exact în momentul cumpărării, respectiv vânzării a 400 pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană, ce urmau a fi comercializate ilicit.
Şi poliţiştii din Ocna Şugatag, care au desfăşurat activităţi pentru combaterea contrabandei cu tutun în târgul de animale din localitate, au identificat două femei, care ofereau spre vânzare ţigări de contrabandă. Asupra lor au fost găsite 44 pachete cu ţigări, pentru care nu au putut fi prezentate documentele legale de provenienţă.
În ambele cazuri poliţiştii au dispus confiscarea ţigărilor şi au întocmit dosare penale, continuând cercetările pentru identificarea şi tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională.

A încălcat ordinul de protecţie – Cercetat pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti

Un echipaj de poliţie din Mireşu Mare a intervenit, joi, 8 februarie, în cazul unei sesizări privind încălcarea unui ordin de protecţie.
În urma cercetărilor desfăşurate, s-a stabilit că un bărbat, de 42 de ani, din localitate, a mers la locuinţa soţiei sale, încălcând astfel prevederile ordinului de protecţie emis de Judecătoria Baia Mare, prin care era obligat să păstreze o distanţă de mi­nim 200 m faţă de aceasta.
În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea hotărârii judecătoreşti, prevăzută şi pedepsită de articolul 32 din Legea nr. 217/2003. Conform acestui articol, „Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute la articolul 23 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an”.

În anul 2017 – 73 de ordine de protecţie

În anul 2017, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, poliţiştii au avut în lucru 73 de ordine de protecţie, 52 dintre acestea fiind emise în cursul anului. Poliţiştii au supravegheat respectarea acestor ordine emise pentru protecţia victimelor violenţei domestice şi, în 11 cazuri, în care au constatat nerespectarea hotărârii judecătoreşti, au întocmit dosare penale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.