Expoziţie de ceramică: Elena Veronica Vancea

0
483

Elena Veronica Vancea s-a născut în Baia Mare în 1985, unde în anii 1992-2004 a urmat studii muzicale şi de arte plastice la Colegiul Naţional de Artă. În această perioadă, a participat la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale (2002, 2003, 2004) unde a fost distinsă cu premii şi distincţii.
Absolventă a Secţiei de Ceramică a prestigioasei Universităţi de Artă şi Design din Cluj-Napoca, promoţia 2008, unde i-a avut ca profesori pe Titu Toncian, Nicolae Procopan, Marius Georgescu, Gil Turculeţ, remarcabili artişti plastici cu o bogată activitate. După absolvire, în anii 2008-2010, Elena Veronica Vancea a continuat să se documenteze şi să studieze în domeniul artelor decorative la universitatea clujeană, obţinând titlul de Master în Arte cu distincţia Magna cum laude.
Din anul absolvirii Universităţii de Arte, participă la numeroase expoziţii şi desfăşoară activităţi artistice conexe, care contribuie la formarea şi desăvârşirea sa ca artist decorator. Amintim activitatea ca scenograf la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, unde realizează scenografie şi costume (opera rock „Mathias Rex” în 2008 şi Musicalul „Ali Baba” în 2010), decorator de magazine în Baia Mare în 2010-2013, activitate de voluntariat în activităţi artistice cu copii. În prezent, este custode la Atelierul Memorial Gheza Vida din Baia Mare.
Din anul 2014 este membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Baia Mare. Participă la expoziţiile de artă : Ziua artistului plastic băimărean, la Colonia Pictorilor (2007), Expoziţie personală de ceramică, Bastionul măcelarilor din Baia Mare (2013), Anuala Artelor, Baia Mare (2014), Expoziţii colective cu lucrări de ceramică la Galeria de Artă Baia Mare (2014-2017), Personala de ceramică şi grafică „Un gând pentru Meşterul Vida”, Atelierul Memorial , Baia Mare (2017), Ziua artistului plastic băimărean, Biserica romano-catolică Sf. Treime (2017), Expoziţie personală de ceramică, Galeria de Artă UAP, Baia Mare (2018).
Tânăra artistă nu este doar un creator conectat la contemporaneitate, ci ştie să preţuiască cu generozitate tradiţia şi pe înaintaşii făuritori de frumos. În această ipostază o întâlnim în spaţiul expoziţional al „Atelierului memorial al sculptorului Gheza Vida”, unde desfăşoară cu conştiinciozitate şi devotament, o activitate remarcabilă sub auspiciile „Asociaţiei Ars Transsilvaniae România”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Baia Mare, organizând expoziţii şi seri muzeale evocatoare, lansări de carte în colaborare cu alte instituţii, sau evenimente cu ocazia Nopţii muzeelor.
Expoziţia deschisă la Galeriile UAP din Baia Mare ne înfăţişează o artistă ce este pe un drum al explorării artistice, care este în faza căutărilor şi a definirii stilului propriu, experimentând şi fiind mereu atentă la fenomenul artistic al lumii contemporane. Folosind lutul alb sau cel roşu, faianţa şi semiporţelanul, lucrările sale sunt arse la temperaturi înalte, cromatica fiind relevată prin colorări în masă, sau utilizând oxizi, angobe şi glazuri pentru suprafeţele modelate manual sau cu ajutorul unor negative. Sursele inspiraţiei sale se regăsesc în natura organică, în lumea vietăţilor subacvatice, arta sa fiind în acelaşi timp inspirată din ancestralul obiect cotidian, ce dăinuie până în prezent, având o valoare universală. Mesajul unor lucrări (Seria de torsuri) este transmis dinspre femeia contemporană, afirmând frumuseţe şi dorinţa de a fi protejată.
Expoziţia prezentată publicului băimărean este un moment important în evoluţia artistei Elena Veronica Vancea, o etapă a căutărilor şi definirii personalităţii sale, pe drumul desăvârşirii în lumea artistică contemporană.

Acad. Marius PORUMB

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.