Excedent bugetar al judeţului de 70 milioane lei

0
203
dav

Consiliul Judeţean Maramureş a rămas cu un excedent bugetar în cuantum de aproape 70 milioane lei. Banii provin din rambursarea sumelor de la Comisia Europeană, plătite iniţial de CJ pentru depozitul ecologic din Fărcaşa. Aleşii au decis, la prima şedinţă ordinară din acest an, distribuirea a peste 25 milioane de lei din excedent, pentru alte destinaţii.

Astfel, banii din excedent vor fi folosiţi, în primă fază, pentru câteva proiecte transfrontaliere, fazarea proiectului cu deşeurile, pentru continuarea studiilor la terenul din Sârbi, dar şi pentru plata terenurilor expropriate din zona aeroportului. Gabriel Zetea, preşedintele CJ, a explicat: „Vorbim în acest moment despre utilizarea excedentului rezultat în urma exerciţiului financiar de anul trecut, dar numai parţial, în sumă de 25,6 milioane de lei, pe patru destinaţii: în ceea ce priveşte elaborarea unor note conceptuale şi a temelor de proiect pentru câteva dintre proiectele pe care Consiliul Judeţean Maramureş le va depune pe axele de finanţare transfrontaliere – 72.000 lei; de asemenea, 25 de milioane vor fi folosite pentru fazarea proiectului Sistem integrat de management al deşeurilor; 462.000 sunt destinate continuării studiilor în ceea ce priveşte stabilitatea amplasamentului depozitului ecologic din satul Sârbi – Fărcaşa şi, de asemenea, avem sumele aferente terenurilor expropriate pentru obiectivul Aeroport. Restul sumelor le vom discuta în perioada următoare, după ce stabilim şi lista de investiţii”.

Nelămuriri legate de provenienţa banilor

Înainte de a vota proiectul cu pricina, unii consilieri judeţeni ai opoziţiei au avut întrebări cu privire la provenienţa fondurilor excedentare: „Domnule preşedinte, pentru informarea colegilor, vă rog să ne explicaţi de unde provine excedentul?”, a spus consilierul PNL, Marinel Kovacs. Şeful administraţiei judeţene i-a dat un răspuns concis: „Excedentul provine din rambursarea sumelor pe care Consiliul Judeţean Maramureş le-a făcut în urma derulării proiectului Sistem integrat de management al deşeurilor. Anul trecut, am realizat cea mai mare parte din acest proiect. Am ajuns până la urmă la un stadiu al execuţiei fizice şi financiare de aproape 80%. Banii plătiţi de noi au fost rambursaţi, adică au ve­nit de la Comisia Europeană. Aceşti bani trebuie să rămână însă aferenţi proiectului şi nu pot fi utilizaţi într-un alt scop până la terminarea proiectului. Totalul excedentului bugetar pentru anul trecut este de 69,8 milioane lei, din care aferenţi Sistemului integrat de management al deşeurilor sunt 62,3 milioane. Restul sumelor reprezintă bani pe care îi vom repartiza după discuţiile de propuneri pentru proiecte ale CJ, odată cu bugetul propriu”, a spus Zetea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.